COVID-19 infectează direct arterele inimii. Chiar și cei cu forme ușoare sunt afectați


Virusul SARS-CoV-2 infectează multe organe în afara sistemului respirator, iar recent s-a descoperit că atacă direct arterele inimii.


Tot mai multe dovezi arată acum că SARS-CoV-2 nu este doar un virus respirator, ci poate afecta şi inima şi multe alte sisteme de organe.

Studiul a fost efectuat pe mai mult de 800.000 de persoane și a scos la iveală faptul că virusul poate declanșa probleme cardiovasculare grave, în special în rândul persoanelor în vârstă care au o acumulare de material gras în vasele de sânge. S-a constatat că şi pacienţii cu simptome uşoare de COVID s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă şi accident vascular cerebral, potrivit nationalgeographic.com.

COVID-19 -Efecte grave pe termen lung

Virusul poate supravieţui şi se poate dezvolta în interiorul celulelor care formează placa - acumularea de celule pline de grăsime care îngustează şi rigidizează arterele, ducând la ateroscleroză. În cazul în care placa se rupe, aceasta poate bloca circulaţia sângelui şi poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Infecţia cu SARS-CoV-2 agravează situaţia prin inflamarea plăcii şi creşterea şanselor ca aceasta să se rupă. Acest lucru poate explica efectele cardiovasculare pe termen lung.

Și pacienţii cu simptome uşoare de COVID sunt afectați

Cercetările au arătat că riscul de a dezvolta boli cardiace şi cardiovasculare, inclusiv insuficienţă cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, stop cardiac şi cheaguri de sânge, creşte de două până la cinci ori în decurs de un an de la COVID-19, chiar şi atunci când persoana nu a fost spitalizată.

Recent, un studiu realizat în România arată că infecţia provocată SARS-CoV-2 generează modificări sau alterări cognitive în cazul a aproape un sfert dintre pacienţi.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies