Explozie a cazurilor de copii diagnosticați cu diabet de tip 1. Medic: Creșterea cauzată de COVID


După pandemia de COVID, medicii se confruntă cu o creştere spectaculoasă a numărului cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, ceea ce înseamnă diabet zaharat insulino-dependent. În ultimii doi ani, creşterea a fost de peste 30 la sută, mai mare faţă de 2019, şi foarte probabil acest lucru este cauzat de COVID, cred specialiștii.


Medicii iau în calcul, pe lângă o serie întreagă de alți factori care pot duce la apariţia bolii, ca aceasta să fie declanşată tocmai de virusul SARS-CoV-2. Multe dintre problemele pe care le creează virusul în organism sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune. Virusul ar putea distruge celulele pancreatice.

Prof Dr. Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat pentru News.ro că: ”În ultimii doi ani, creşterea a fost însă spectaculoasă, de peste 30 la sută, mai mare faţă de 2019, şi foarte probabil acest lucru este cauzat de COVID. Este o discuţie întreagă legată de legătura care poate să existe între COVID şi diabetul zaharat de tip 1, existând diverse mecanisme ipotetice, lucrul acesta se discută în lume, nu îl spun eu, dar am constatat şi noi.

Este posibil ca boala COVID să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului. Este probabil acest lucru pentru că creşterea aceasta de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi, avem şi noi articol publicat despre ce s-a întâmplat în pandemie, o să mai publicăm, pentru că, strângând informaţii de la an la an, se confirmă această creştere şi explicaţiile sunt în aer deocamdată dar există mari suspiciuni, nu există alte explicaţii pentru care există această creştere de incidenţă”, spune medicul.

Simptomele la care părinții trebuie să fie atenți: incontinență urinară, scădere în greutate, sete exagerată

Diabetul zaharat de tip 1, o boală care este diagnosticată atunci când apar simptomele sale. Simptomele apar în momentul în care s-a produs deja în proporţie mare distrugerea celulelor pancreatrice.

"Practic, noi atunci când diagnosticăm diabetul zaharat, copilul a pierdut deja 90% din celulele producătoare de insulină pe care le-a avut. Simptomele care pot să apară şi care trebuie să atragă atenţia părintelui sunt faptul că copilul urinează mai mult, că are o senzaţie de sete exagerată, pentru copiii mai mici poate devin incontinenţi, scapă urină pe ei, ceea ce înainte nu se întâmpla.

Scad în greutate, sunt nişte simptome dar de obicei când apar simptomele ele se derulează foarte rapid şi până să se dezmeticească părinţii, apare deja o complicaţie acută a diabetului, cetoacidoza, copilul începe să verse, poate să aibă dureri abdominale, respiră mai greu şi mai des, de multe ori ajung la spital în această fază, o complicaţie acută care se tratează dar cam aşa se diagnostichează diabetul la copii”.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies