Un studiu realizat recent în România vine cu câteva date îngrijorătoare. Cercetarea privind efectele COVID asupra vârstnicilor arată că aproape un sfert dintre aceştia prezintă, după boală, modificări sau alterări cognitive.
Cercetarea intitulată „Patologia neuro-degenerativă cu debut la pacienţii vârstnici infectaţi cu SARS-CoV-2” a inclus şi pacienţi care nu fuseseră diagnosticaţi anterior cu patologie neuro-degenerativă, dar care au prezentat simptome precum tulburări de memorie şi anxietate.
Rezultate îngrijorătoare
Cercetarea medicală realizată pe 304 pacienţi în vârstă arată că 24%, respectiv 73 dintre pacienţi, au suferit modificări sau alterări cognitive post COVID, iar dintre aceştia 11 au suferit accidente ischemice periferice indiferent de prezenţa aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.
De asemenea, 18 pacienţi reprezentând 6% din total, au fost diagnosticaţi cu anxietate si depresie, evidenţiind complexitatea impactului asupra sănătăţii mentale.
Sindromul brain-fog
„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2.
Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a declarat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie.
Concluziile au evidenţiat că mulţi dintre pacienţi au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-şase luni după infectarea cu SARS-COV-2.
Un alt studiu publicat recent arată că virusul Sars-Cov-2 infectează direct arterele inimii, crescând riscul unor boli grave.
Foto Imago