Concluzia unui studiu realizat în România: COVID-19 generează modificări sau alterări cognitive


Deşi nu mai reprezintă o ameninţare la nivel global, COVID nu a dispărut şi este o boală care continuă să cauzeze multe spitalizări şi decese în rândul populaţiei. 


Un studiu realizat recent în România vine cu câteva date îngrijorătoare. Cercetarea privind efectele COVID asupra vârstnicilor arată că aproape un sfert dintre aceştia prezintă, după boală, modificări sau alterări cognitive.

Cercetarea intitulată „Patologia neuro-degenerativă cu debut la pacienţii vârstnici infectaţi cu SARS-CoV-2” a inclus şi pacienţi care nu fuseseră diagnosticaţi anterior cu patologie neuro-degenerativă, dar care au prezentat simptome precum tulburări de memorie şi anxietate. 

Rezultate îngrijorătoare

Cercetarea medicală realizată pe 304 pacienţi în vârstă arată că 24%, respectiv 73 dintre pacienţi, au suferit modificări sau alterări cognitive post COVID, iar dintre aceştia 11 au suferit accidente ischemice periferice indiferent de prezenţa aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice. 

De asemenea, 18 pacienţi reprezentând 6% din total, au fost diagnosticaţi cu anxietate si depresie, evidenţiind complexitatea impactului asupra sănătăţii mentale.

Sindromul brain-fog 

„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2.

Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a declarat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie. 

Concluziile au evidenţiat că mulţi dintre pacienţi au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-şase luni după infectarea cu SARS-COV-2.

Un alt studiu publicat recent arată că virusul Sars-Cov-2 infectează direct arterele inimii, crescând riscul unor boli grave.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

MBS, preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă. De ce este atât de bună combinația...
De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies