Un nou tratament împotriva cancerului folosește procesul de eliminare a deșeurilor celulare din organism


Oamenii de știință pun la punct un nou tratament anticancer care exploatează sistemul de eliminare a deșeurilor celulare al organismului, scrie The Guardian. 

Sursă foto: Unsplash

Unele medicamente dau deja rezultate promițătoare, iar numărul de noi medicamente este așteptat să crească în viitorul apropiat, odată cu deschiderea unui centru britanic dedicat utilizării acestei tehnici.

Cincisprezece cercetători vor lucra la Centrul pentru degradarea proteinelor, iar șeful noului centru, Ian Collins, a explicat că noua tehnică este diferită de cele existente în prezent. 

"Celulele noastre au dezvoltat o tehnică foarte eficientă de eliminare a proteinelor dăunătoare. Aceasta face parte din activitatea zilnică a organismului. Cu toate acestea, procesele de degradare a proteinelor din celulele noastre recunosc doar un anumit număr de proteine. Știința a găsit acum o modalitate de a adăuga la acest număr - de a pune steaguri pe noi proteine pe care celula nu le-ar atinge altfel, dar despre care ne dăm seama acum că sunt dăunătoare și implicate în dezvoltarea tumorilor. Le spunem celulelor noastre: te rog, poți adăuga această proteină dăunătoare la deșeurile celulare pe care le elimini?", a explicat prefesorul Ian Collins.  

Un prim exemplu al acestei abordări este oferit de medicamentul utilizat pentru degradarea proteinelor, lenalidomida, care este utilizat pentru tratarea mielomului, un cancer al sângelui, și care s-a dovedit a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Collins a spus că medicamente precum lenalidomida ar putea să fixeze o moleculă care, altfel, ar continua să își îndeplinească funcția de promovare a cancerului. "În esență, o face vizibilă pentru mașinăria de eliminare a deșeurilor celulare. O semnalizează pentru eliminare și e asigură că este mărunțită și distrusă", a explicat expertul. 

S-a descoperit, de asemenea, că un tip similar de medicament vizează cancerul de sân. Cunoscut sub numele de degradator selectiv al receptorilor de estrogen, acesta degradează o proteină care este un factor important în apariția cancerului de sân.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies