Unii spun că are și o componentă genetică. Cu toate acestea, Emilia Gómez Pardo, care deține un doctorat în biochimie și biologie moleculară și este consilier științific al CRIS împotriva cancerului, declară că ceea ce moștenim nu este boala, ci predispoziția de a suferi de ea:
"Nu se poate face mare lucru în legătură cu aceste cancere, dar este adevărat că riscul poate fi modulat cu ajutorul unor bune obiceiuri, care pot întârzia apariția cu zece sau douăzeci de ani".
În ceea ce privește alimentația, Asociația spaniolă împotriva cancerului afirmă că nu există alimente "miraculoase", dar ceea ce mâncăm are o influență, de exemplu, alimentele bogate în vitamina C și vitamina D ajută la prevenirea tumorilor, cum ar fi cele de colon.
Vârsta este cel mai influent factor
"Rata de incidență crește odată cu vârsta, pur și simplu ca o chestiune de timp. Cu cât trăiești mai mult, cu atât se acumulează mai multe mutații. Îmbătrânirea este însoțită de o deteriorare a proceselor de diviziune celulară, de reparare a erorilor și de eliminare a celulelor, ceea ce se traduce printr-o acumulare de mutații care favorizează apariția cancerului.
Acesta este argumentul acestui doctor în biochimie și biologie moleculară, care subliniază, de asemenea, că "nu stă în puterea noastră să controlăm vârsta celulelor, dar putem ajuta procesele fiziologice să funcționeze în cel mai bun mod posibil, contribuind la un stil de viață protector și prevenind astfel îmbătrânirea accelerată".
În urmă cu câțiva ani, majoritatea cancerelor apăreau între 55 și 74 de ani, dar, încetul cu încetul, ele apar din ce în ce mai devreme, iar acest lucru se datorează în parte stilului de viață pe care îl ducem.
"Obiceiurile proaste provoacă mutații de la o vârstă foarte timpurie și, prin urmare, se reduce timpul necesar pentru ca celulele să scape de sub control și să devină canceroase", explică Gómez Pardo.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent
Societatea Spaniolă de Oncologie Medicală estimează că în 2024 vor fi diagnosticate 286.664 de cazuri noi de cancer, în ușoară creștere față de 2023. Deși această creștere este așteptată la nivel general, SEOM pune un accent deosebit pe cancerul pulmonar, dar în rândul femeilor, care începe să se claseze ca a treia tumoră cu cel mai mare număr de cazuri în acest an, peste cancerul uterin, iar raportul indică drept cauză principală consumul de tutun.
În afară de tutun, factorii legați de stilul de viață, cum ar fi consumul de alcool, poluarea, obezitatea și sedentarismul, joacă și ei un rol.