STUDIU Câtă carne este recomandat să mănânci zilnic. Ce spun specialiştii 


Medicii şi specialiştii în sănătate recomandă adoptarea unei diete sănătoase și durabile, caracterizată printr-o predominanță a alimentelor de origine vegetală și un consum moderat de alimente de origine animală.


Concret, se recomandă consumul a 2-4 porții/zi de legume (crude și gătite), 3-5 porții/zi de fructe (înlocuite ocazional cu suc), 4-6 porții/zi de cereale (de preferință integrale), 2-4 porții/săptămână de leguminoase, 2-4 porții/zi de lapte și produse lactate, 2-4 porții/săptămână de carne (de preferință de pui sau iepure și nu mai mult de 2 porții/săptămână de carne roșie), cel puțin 2 porții/săptămână de pește (1-2 porții/săptămână de pește gras) și 2-4 ouă/săptămână.

Carnea roșie este potențial cancerigenă

Dincolo de considerentele legate de impactul creșterii animalelor asupra schimbărilor climatice, interzicerea consumului de carne roșie a apărut în 2015, când Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) şi Agenția pentru Cercetarea Cancerului (IARC) au emis un raport în care consumul de carne roșie a fost clasificat ca fiind "probabil cancerigen pentru oameni".

În ciuda acestei concluzii puternice,  OMS nu a spus în niciun moment că ar trebui eliminată carnea roșie, deoarece aceasta este o sursă majoră de proteine și minerale. Cu toate acestea, a recomandat ca aportul de carne roșie să fie moderat. 

Ce este carnea procesată și de ce este mai rea decât carnea roșie?

Un factor care trebuie luat în considerare în ceea ce privește consumul de carne roșie este carnea procesată. Dr. Emilia Gómez Pardo, consilier științific al organizației de luptă împotriva cancerului CRIS, explică faptul că acest tip de carne este carnea care a fost transformată prin sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese pentru a-i îmbunătăți gustul sau conservarea. Exemple clare sunt cârnații, mezelurile, șunca, carnea de vită în conservă, carnea uscată, sosurile pe bază de carne etc.

Carnea roșie este o sursă de vitamina B12, care ajută la metabolizarea proteinelor, la formarea globulelor roșii și la menținerea sănătății sistemului nervos, furnizează zinc, care protejează împotriva daunelor oxidative și ajută la producerea hemoglobinei, precum și fier, care contribuie la transportul corect al oxigenului. Consumul excesiv poate fi dăunător, așa că îți spunem câte grame de carne ar trebui să mănânci pe zi.

Experții recomandă să nu consumați mai mult de 85 de grame de carne roșie pe zi sau maximum 600 de grame pe săptămână. Potrivit World Cancer American Research Fund, consumul de carne roșie ar trebui limitat la cel mult trei porții pe săptămână.

Aceasta este echivalentă cu aproximativ 350-500 de grame de carne roșie gătită, care la rândul ei este echivalentă cu aproximativ 700-750 de grame de carne roșie crudă.

Acum, totul depinde de tipul de carne consumată, deoarece există carnea slabă, care conține mai multă carne și foarte puțină grăsime, pe de altă parte, există carnea procesată sau măcinată care are adaos de grăsimi, zaharuri, sodiu și alți compuși care pot fi dăunători pentru sănătate.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem trăi chiar și cu 15 ani mai mult prin bio-hacking. Totul pornește de...
De ce îmbătrânirea se vede întotdeauna în zona gâtului. Nicio cremă nu funcționează,...
De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente,...
Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate
Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies