Studiu alarmant: câți ani din viață ne "răpește" poluarea cronicizată și ce e de făcut


Poluarea atmosferică dăunează sănătății umane și mediului.  O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate.


Concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. Mai mult de 97% din populația globală trăiește în zone în care poluarea aerului depășește nivelurile recomandate, potrivit Institutului de Politici Energetice al Universității din Chicago (EPIC).

Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană

Poluarea „cronicizată” a aerului reduce speranța medie de viață la nivel mondial cu peste doi ani pe persoană, potrivit unei cercetări recente. Impactul este comparabil cu cel al fumatului și mult mai grav decât HIV/SIDA sau terorismul.

Recomandarea OMS

În cel mai recent Index al calității aerului s-au folosit date din satelit pentru a măsura nivelurile de PM2,5, particule plutitoare periculoase care dăunează plămânilor. Dacă nivelurile globale de PM2,5 ar fi reduse la nivelul de cinci micrograme pe metru cub recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), speranța medie de viață ar crește în medie cu 2,2 ani.

Studiul a avertizat că poluarea aerului a fost neglijată ca o problemă de sănătate publică. Nicio țară nu a reușit să îndeplinească standardul de 5 micrograme al OMS în 2021, potrivit unui studiu privind datele de poluare publicat la începutul acestui an.

Locuitorii din Asia de Sud pierd aproximativ 5 ani de viață din cauza smogului. India este responsabilă pentru aproximativ 44% din creșterea mondială a poluării aerului din 2013.

Locuitorii din China ar putea trăi în medie cu 2,6 ani mai mult dacă ar fi atinse standardele OMS, deși speranța de viață s-a îmbunătățit cu aproximativ doi ani din 2013, când țara a început un "război împotriva poluării" care a redus PM2,5 cu aproximativ 40%.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem trăi chiar și cu 15 ani mai mult prin bio-hacking. Totul pornește de...
De ce îmbătrânirea se vede întotdeauna în zona gâtului. Nicio cremă nu funcționează,...
De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente,...
Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate
Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies