E grav! Dr. Beatrice Mahler: 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării


Cancerul pulmonar are cea mai mare mortalitate. Chiar și nefumătorii sunt predispuși la apariția cancerului pulmonar, dacă aerul pe care îl respirăm zi de zi are un grad înalt de poluare.


Poluarea aerului a fost asociată cu o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), boli de inimă și demență.

Cancerul pulmonar se traduce prin creșterea necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor.  Pe masura ce cresc, aceste celule pot deveni mai mari și pot interfera cu funcționarea normală a plămânilor, se pot extinde în alte regiuni ale corpului, cum ar fi plămânul opus, ganglionii limfatici, oasele, ficatul etc.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos.

43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării.

"Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Creșterea deceselor prin cancer pulmonar ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară. Asocierea cancer pulmonar - fumat nu mai surprinde pe nimeni, și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. Este firesc să ne întrebăm ce și mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar.

Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.

Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar 

Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ”trezește” celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Unul din studii care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia, compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5, evidențiând rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2,5.

43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%.

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esențial să recunoaștem că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, și fiecare respirație contează. Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți. Dr. Beatrice Mahler.

Simptome cancer pulmonar

Simptomele precoce pot include:

  • tuse persistentă cu agravare;
  • tuse cu sânge;
  • durere toracică care se agravează atunci când respirați adânc, râdeți sau tușiți;
  • răguşeală;
  • dificultăți de respirație;
  • respirație șuierătoare;
  • slăbiciune și oboseală;
  • pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

De asemenea, pot fi întâlnite infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonii sau bronșite. Pe măsură ce cancerul se răspândește, simptomele suplimentare depind de locul în care se formează noi tumori.

Tumorile din regiunea superioară a plămânilor pot afecta nervii faciali. De asemenea, pot provoca dureri de umăr. Tumorile pot pune presiune pe vena care transportă sânge între cap, brațe și inimă, ceea ce poate cauza edemul feței, al gâtului, pieptului și brațelor.

Cancerul pulmonar uneori secretă o substanță similară hormonilor, provocând o mare varietate de simptome, numite sindrom paraneoplastic, ce includ:

  • slăbiciune musculară;
  • greaţă;
  • vărsături;
  • retenție de fluide;
  • tensiune arterială crescută;
  • glicemie ridicată;
  • confuzie;
  • convulsii;
  •  
  • comă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies