Impactul poluării asupra sănătății ochilor. Cum îți poți proteja vederea?


Ochiul este un organ delicat și sensibil, cu o zonă umedă expusă permanent factorilor de mediu, ceea ce îl face foarte susceptibil la poluare. 


Din cauza poluării, poți experimenta de la simptome foarte subtile la iritații severe sau durere cronică, arată specialiștii, ochiul fiind sensibil chiar și atunci când porți lentile de contact. 

Chiar dacă nu este posibil să-ți ferești, în totalitate, ochii de poluarea din aer, poți în schimb să te informezi în privința acestei probleme și să iei câteva măsuri de protecție.  

Sursele poluării

Ozonul de la sol, particulele în suspensie, dioxidul de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon - sunt doar câțiva dintre poluanții atmosferici care sunt luați în considerare în cadrul evaluărilor calității aerului. 

Poluarea din aer are la origine o serie de factori naturali, dar este, totodată, influențată și de anumite activități controlate de om. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea poate să provină din arderea combustibililor folosiți de motoarele vehiculelor, din activități industriale, agricultură, sisteme de încălzire etc. 

Pe lângă poluarea exterioară, există și forme de poluare specifice gospodăriilor, dat fiind că peste 3 miliarde de oameni de pe glob își încălzesc locuințele și procesează alimentele cu ajutorul combustibililor care poluează, precum cărbune, lemn, kerosen și cu ajutorul tehnologiilor ineficiente, arată OMS. Aceste activități sunt o sursă de poluare care au un impact major asupra sănătății, pe termen lung. 

Poluarea are un impact negativ asupra tuturor organelor corpului, de la plămâni și inimă la oase, lucruri despre care s-a scris mult, în literatura de specialitate. Dar poate că nu știai și că anumite studii efectuate, în ultimii ani, au arătat și că o expunere îndelungată la poluare erodează și sănătatea oculară, în ansamblul ei. 

Efectul poluării asupra ochilor

Oamenii de știință spun că ochii au un flux deosebit de mare de sânge, o vascularizație bogată, ceea ce îi poate face foarte vulnerabili la daunele provocate de particulele poluante minuscule, care sunt respirate și care apoi pătrund în sânge și în tot corpul. 

Poluarea poate să afecteze vederea pe suprafața oculară, prin glaucom, cataractă sau poate afecta retina. Poluarea aerului are un impact semnificativ asupra suprafeței oculare, ducând la alterarea calității vederii și, implicit, a calității vieții” explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu. 

Specialistul mai arată și că, deși pierderea imunității, toleranța și implicarea citokinelor proinflamatorii (molecule de natură proteică care transmit informații între celule diferite) sunt suspectate că ar juca un rol, mecanismele detaliate prin care aerul poluat interferează cu filmul lacrimal, corneea și conjunctiva rămân încă neclare. 

Un nivel ridicat de poluare poate fi asociat cu probleme oculare precum conjunctivita, iritațiile oculare sau ochiul uscat, dar și cu alte afecțiuni mai grave. Un studiu britanic recent a arătat că expunerea la particule de poluare crește riscul de apariție a unor boli oculare cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta, glaucomul. 

Cercetătorii au descoperit că persoanele expuse la o cantitate suplimentară de 1 microgram pe metru cub de particule poluante aveau un risc cu 8% mai mare de boli oculare. Studiul mai arată că nivelul de particule poluante din Marea Britanie este de 10µg/m3, ceea ce este relativ scăzut în comparație cu multe alte țări. Studiul amintit este primul care analizează legătura dintre poluare și diagnosticul degenerescenței maculare legate de vârstă, la pacienții aflați în cohorta analizată, precum și anumite modificări apărute la nivelul retinei. 

În ceea ce privește degenerescența maculară legată de vârstă, aceasta este principala cauză de orbire la persoanele de peste 50 de ai, în țările dezvoltate, în jur 200 de milioane de persoane fiind afectate, pe plan global, de boală. Factorii principali de risc pentru această afecțiune sunt  vârsta înaintată, fumatul și obezitate, iar acum, se pare, acestora li se mai adaugă și poluarea”, evidențiază Prof. Dr. Adriana Stănilă.

Un studiu anterior celui menționat s-a axat pe legătura dintre particulele atmosferice și glaucom, o expunere ridicată la poluare crescând considerabil riscul de boală. 

Cele mai ridicate concentrații de particule poluante se înregistrează, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în unele țări din regiunile Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și de pe continentul African. 

Cum îți protejezi ochii de poluare

Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă afirmă că, atunci când expunerea la poluare este inevitabilă, trebuie luate măsuri de protecție, în special la persoanele cu risc crescut: cele alergice, cu afecțiuni rino-sinusale, atopice.

Câteva schimbări utile ar fi:

Încearcă, atunci când poți, să stai mai mult în interiorul casei, în zonele în care calitatea aerului este alterată, în special dimineața!

Poartă ochelari de soare, când ieși din casă, pentru că te vor ajuta să ții particulele iritante la distanță

În cazul în care ți se irită ochii, folosește picături, recomandate de un medic specialist!

Se mai recomandă o examinare de rutină a ochilor, o dată pe an, în special dacă ai peste 40 de ani, ca modalitate de a depista precoce bolile oculare. 

Este indicat să mergi la medic de la primele simptome de roșeață, inflamație, ochi uscat, sensibilitate sporită la lumină, la fum. Alte simptome care pot fi asociate cu efectele poluării ar mai fi: alergii cu mâncărime severă, secreții neobișnuite, dificultate la deschiderea ochilor, umflarea ochilor, iritație, senzație de arsură.

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies