În România a fost declarată epidemie de rujeolă, iar medicii de familie au început deja vaccinările cu doza zero. Asta înseamnă că bebeluşii între 9 şi 11 luni vor face o doză suplimentară de vaccin ROR, tocmai pentru a le spori imunitatea. Țara nostră s-a mai confruntat cu o epidemie de rujeolă foarte gravă în 2016.
Dr. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, consultant în sănătate publică, crede că epidemia de rujeolă trebuie declarată cât mai repede, deoarece la 2000 de cazuri este deja un răspuns întârziat.
"Epidemia de rujeolă trebuie declarată cât mai timpuriu, pentru ca este una dintre cele mai infecțioase boli. Un individ care se infectează poate infecta aproape alți 20 de oameni. Un individ infectat poate cauza el însuși o epidemie. La 2000 de cazuri putem vorbim deja de o întârziere a răspunsului de declarare a epidemiei. Vom vedea, din păcate, consecințele acestei acțiuni", explică expertul în sănătate publică într-o intervenție televizată.
Vaccinul ROR este extrem de sigur
Expertul dă asigurări că vaccinul împotriva rujeolei este unul foarte sigur și oferă imunitate pentru toată viața: "Rujeola este o boală care poate fi prevenită printr-un vaccin extrem de sigur și un vaccin care oferă protecție, în general, toată viața. Deci, un copil care este vaccinat împotriva rujeolei are imunitate totală împotriva acestui virus și acestei infecții care uneori poate duce la complicații foarte grave."
În cabinetele medicilor de familie au început deja vaccinările cu doza de siguranţă. În ultimii ani, vaccinarea a avut de suferit din cauza diverselor mituri.
Fără vaccinare pot reapărea şi alte boli contagioase
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în situaţia în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea şi alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate, în afară de rujeola
Ratele de vaccinare au scăzut şi la alte seruri de imunizare, astfel că există riscul că boli precum difteria, tetanosul sau poliomielita să reapară.
"Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut - difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli.
Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi", a explicat Alexandru Rafila.
Foto Imago