Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli din lume. Virusul rămâne activ 2 ore în aer și pe suprafețe


În prezent, întreaga lume se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă.


Situația în România

Ministerul Sănătății a declarat epidemia națională de rujeolă la 5 decembrie 2023 pentru a întări dreptul copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni și a persoanelor cu vaccinare incompletă de a beneficia de vaccinare. La nivel național, acoperirea vaccinală cu prima doză de ROR este de 78% și de 62% pentru a doua doză.

Vaccinarea rujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe infectate timp de până la 2 ore, susţin specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cel mai vizibil simptom în cazul rujeolei 

Orice persoană care nu este imunizată se poate infecta. O erupție cutanată proeminentă este cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie.

Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă slăbește sistemul imunitar și îl poate face „să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune, lăsând mai ales copiii, extrem de vulnerabili.

Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies