Date alarmante: 6,6 milioane de români suferă de HTA -„ucigașul tăcut”! Mulți nu știu că au această afecțiune


România se situează în zona roșu închis pe harta riscului cardiovascular în Europa, având o incidență ridicată a bolilor cardiovasculare și un nivel scăzut de tratament eficient.


Epidemia tăcută

Hipertensiunea arterială este supranumită „ucigașul tăcut”: din cele 144 000 decese de cauză cardiovasculară în 2019, aproape 88 000 (61%) au fost datorate hipertensiunii arteriale prin complicațiile pe care aceasta le-a determinat.

6,6 milioane de români au hipertensiune arterială, însă peste 4,5 milioane sunt diagnosticați, iar 70% nu știu sau nu țin sub control valorile tensionale.

Hipertensiunea arterială la românii peste 50 de ani

Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii au anunțat lansarea oficială a Alianței Naționale pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii Arteriale în România (RO-ANPDT-HTA). Acest eveniment marchează un pas important în lupta împotriva hipertensiunii arteriale, o afecțiune frecventă și periculoasă, care cauzează 61% din decesele prin boli cardiovasculare în România. 

Lansarea alianței se înscrie în inițiativa „Misiunea 70 până în 2030”, care urmărește creșterea ratei de control a hipertensiunii arteriale în România de la 30% în prezent, la 70% până în 2030, conform recomandărilor europene.

„În fiecare an, zeci de mii de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale, în condițiile în care măsurarea periodică a tensiunii arteriale și respectarea tratamentului antihipertensiv prescris pot prelungi durata de viață a celor care suferă de această patologie. Suntem extrem de bucuroși că eforturile susținute ale Societății Române de Cardiologie sunt de acum mult mai eficient angrenate în cadrul acestei alianțe medicale, ce pune în centrul ei grija față de pacient”, a afirmat Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele Societății Române de Cardiologie.

„Unul din doi români peste vârsta de 50 de ani are hipertensiune arterială, care într-o treime din cazuri nu este diagnosticată. Mai mult, doar jumătate dintre pacienții care au diagnosticul de hipertensiune arterială, au valorile tensionale controlate eficient. Consecința este reprezentată de apariția precoce, de la vârste tinere, a complicațiilor majore ale hipertensiunii arteriale, cum sunt infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Acesta este motivul pentru care în continuare hipertensiunea arterială este numită “ucigașul tăcut””, a menționat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

Date îngrijorătoare:

• 61% din decesele cardiovasculare au ca numitor comun hipertensiunea arterială

• 6,6 milioane de români (1 din 2 adulți peste varsta de 50 de ani) are hipertensiune arterială

• Doar 4,5 milioane (68%) au hipertensiune arterială diagnosticată

• Doar 2,8 milioane (42%) sunt diagnosticați și sunt sub tratament

• Doar 30% dintre pacienții cu hipertensiune arterială au valorile tensionale controlate

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Prevenția, ignorată de români. Deși statul oferă analize gratuite, prea puține...
(P) Ce înseamnă pentru pacienții români să fie tratați într-un Centru de Excelență...
Testele antidrog pot da rezultate false din cauza unor medicamente uzuale. Ce spun...
(P) Chirurgia robotică cu sistemul Da Vinci – precizie, beneficii reale pentru...
De ce nu cer românii ajutor și ce înseamnă, de fapt, tratamentul depresiei. Psihiatru:...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 25 mai 2025

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies