Puțini dintre noi însă reușesc să rămână sub limita recomandată de consum. E știut faptul că excesul de sare afectează inima, vasele de sânge, stomacul și rinichii.
Din păcate, mai toate alimentele din magazine, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare, astfel că ajungem să consumăm prea multă. Consumul unei cantități prea mari de sare favorizează creșterea tensiunii arteriale, apariția bolilorcardiovasculare, renale, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.
Un studiu publicat recent arată că eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică vă poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială.
Astfel că, persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot scădea și mai mult tensiunea arterială prin limitarea sodiului. S-a contatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o reducere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor.
Ce este hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome – singura modalitate de a ști dacă o aveți este de a o testa. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume și poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății.
Un studiu din 2021 a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată decât femeile de aceeași vârstă.
Cum reducem consumul de sare?
Pentru a consuma mai puțină sare, OMS ne recomandă:
- Schimbarea obiceiului de a adăuga sare înainte de a gusta mâncarea.
- Evitarea mâncărurilor procesate
- Înlocuirea sării cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente.
- Analiza etichetelor produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor, înseamnă că produsul conține sare în exces.
- Reducerea consumului produselor ce conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele.
- Cultivarea obiceiurilor alimentare sănătoase copiilor.
- Consumarea unei cantități de sare de cel mult 5 grame, în fiecare zi.
- Cei care doresc să reducă sarea este mai bine să își pregătească singuri mâncarea acasă, unde pot citi etichetele și calcula nivelul de sodiu
Dieta DASH, ideală pentru a reduce consumul de sare
DASH are o premisă simplă: mâncați mai multe legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi; limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi. Planul de masă DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.
Foto Imago