Substanța chimică din apa potabilă care crește riscul de dezvoltare a tensiunii arteriale


Sănătatea inimii este un aspect care ne preocupă pe toți, căci inima ne menține în viață.

Sursă foto: Unsplash

Potrivit unui nou studiu, indiferent cât de atent ești la dietă și la exerciții fizice, s-ar putea să nu fie suficient pentru menținerea sănătății inimii, scrie Eatthis.com. Oamenii de știință au descoperit că anumite substanțe chimice predominante în apa potabilă sunt legate de creșterea riscului de hipertensiune arterială.

Expunerea la "substanțe chimice pentru totdeauna" - substanțele chimice artificiale prezente în alimente, apă și aer care nu se descompun ușor, cum ar fi substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS) - poate crește riscul de hipertensiune (tensiune arterială ridicată) în cazul femeilor la vârsta mijlocie, arată un nou studiu publicat în revista Hypertension.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat dosarele medicale de la peste 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 56 de ani, care au fost urmărite timp de aproape două decenii în cadrul Studiului privind sănătatea femeilor din întreaga națiune.

Când a început studiul, toți subiecții aveau tensiunea arterială normală. Între 1999 și 2017, 470 de femei au dezvoltat tensiune arterială ridicată. Oamenii de știință au descoperit că femeile care aveau niveluri ridicate ale tuturor celor șapte substanțe chimice PFAS în sânge atunci când a început studiul prezentau un risc cu 71% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială.

Substanțele PFAS sunt utilizate pentru a produce cosmetice, articole de îngrijire personală, cum ar fi șamponul și crema de ras, ustensile de gătit antiaderente, precum și haine și mobilier.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies