Crește numărul virozelor respiratorii. Când se poate face vaccinarea antigripală


Medicii atrag atenția că odată cu venirea toamnei și începerea școlilor se instalează și sezonul virozelor.


În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe cazuri de infecții respiratorii, gripe și infecții cu virusul SARS COV 2.

Virozele respiratorii

Virozele respiratorii sunt determinate de către virusuri cu o contagiozitate ridicată. Fiind vorba despre infecții virale, ele nu se tratează cu antibiotice decât în măsura în care sunt însoțite și de infecții bacteriene. Medicii atenționează însă că tratamentul în aceste cazuri trebuie prescris de specialiști.

Gripa și vaccinarea antigripală

În cazul gripelor, riscul complicațiilor sinusale sau pulmonare este crescut. Pentru a preveni îmbolnăvirea, specialiștii recomandă vaccinarea antigripală. Vaccinarea antigripală ne protejează de formele severe de boală. Imunizarea se face începând cu luna octombrie, iar protecția apare la aproximativ două săptămâni de la momentul vaccinării. 

Vaccinul antigripal, doar cu rețetă

Vaccinul împotriva gripei a apărut deja în farmacii și se obține pe baza unei prescripții medicale eliberată de medicul de familie.

Serul va putea fi obținut doar cu rețetă. Tinerii de până în 18 ani și adulții de peste 65, dar și pacienții cu boli cronice, vor beneficia gratuit. Vaccinul va putea fi cumpărat și la liber, dar la preț întreg. Medicii de familie nu vor mai avea stocuri de vaccin în cabinete. Pacienții vor primi o rețetă de la ei, îl vor lua de la farmacie, fie gratuit, fie compensat, în funcție de categoria de vârstă și de afecțiuni. Apoi, vor reveni în cabinetul medicului de familie pentru imunizare. Pacientul va trebui să transporte vaccinul într-un recipient sau ambalaj special, care să îi mențină temperatura. Iar dacă nu merge imediat la medic, serul trebuie depozitat la o temperatură de 2-8 grade Celsius.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.

"Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte.

Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut.

Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea", a explicat Rafila la conferinţa "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".

Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent.

"Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării", a arătat Alexandru Rafila.

Coronavirus

El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus: "O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

MBS, preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă. De ce este atât de bună combinația...
De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies