Vaccinul împotriva gripei a apărut deja în farmacii. Potrivit noilor reguli, serul se eliberează din farmacie pe baza unei prescripții medicale eliberată de medicul de familie.
Serul va putea fi obținut doar cu rețetă.Tinerii de până în 18 ani și adulții de peste 65, dar și pacienții cu boli cronice, vor beneficia gratuit. Vaccinul va putea fi cumpărat și la liber, dar la preț întreg.
Vaccin antigripal, doar cu rețetă
Medicii de familie nu vor mai avea stocuri de vaccin în cabinete. Pacienții vor primi o rețetă de la ei, îl vor lua de la farmacie, fie gratuit, fie compensat, în funcție de categoria de vârstă și de afecțiuni. Apoi, vor reveni în cabinetul medicului de familie pentru imunizare. Pacientul va trebui să transporte vaccinul într-un recipient sau ambalaj special, care să îi mențină temperatura. Iar dacă nu merge imediat la medic, serul trebuie depozitat la o temperatură de 2-8 grade Celsius.
Cine beneficiază de compensare pentru vaccinul antigripal
Conform noilor reglementări din acest an, anumite segmentele populaționale vor achita în farmacii jumătate din prețul vaccinului antigripal (compensare 50%), în timp ce altele vor putea să ridice acest vaccin gratuit (compensare 100%).
Persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se vaccineze antigripal, se vor putea prezenta la medicul de familie pentru rețetă, această categorie de pacienți beneficiind de regim de compensare 50%.
De compensare 100% vor beneficia următoarele categorii:
1. copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
2. gravide;
3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală;
4. persoane cu vârsta peste 65 de ani;
5. personal medico – sanitar și auxiliar.
Beneficiile vaccinării antigripale:
- prevenirea îmbolnăvirii
- diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile)
- reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii
- reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu
- reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță
- reducerea numarului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute
- reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa
Lista vaccinurilor compensate se mărește
Din decembrie, alte 14 vaccinuri vor putea fi luate fie gratuit, fie compensat.
Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele:
a) pentru vaccinarea împotriva gripei: persoane cu vârsta ≥ 45 ani și < 65 de ani,fără boli cronice;
b) pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV: femei cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele:
a) pentru vaccinarea împotriva gripei:
- copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
- gravide;
- persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie,
- persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală;
- persoane cu vârsta peste 65 de ani;
- personal medico – sanitar și auxiliar.
b) pentru vaccinarea împotriva infecției pneumococice:
- persoane cu vârsta ≥ 6 ani și < 65 de ani, aflate într-una dintre următoarele situații:persoane cu infecţie HIV/SIDA; asplenie; siclemia; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; implant cohlear;terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia congenitală;drenaj ventricular extern. diabet zaharat, boli cardiovasculare, Hepatopatii cronice, Leucemii, limfoame, mielommultiplu;
- persoane cu vârsta peste 65 de ani;
- personal medico – sanitar și auxiliar.
c) pentru vaccinarea împotriva infecției meningococice:
- persoane cu vârsta ≥ 6 luni și < 65 ani aflate într-una dintre următoarele situații: persoane cu infecţie HIV/SIDA; asplenie; siclemia; boli oncologice; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia;
- deficiente persistente de componente ale complementului, pacienti care primesc recomandarea de tratament cu inhibitori de complement (anticorpi monoclonaliumanizati) ex: pacienții cu Hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), Sindromhemolitic uremic atipic (SHUa), Miastenia gravis generalizată (MGg) șiTulburare din spectrul neuromieliteioptice (TSNMO).
- persoane cu vârsta peste 65 de ani.
- personal medico – sanitar.
d) pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV:
persoane cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 de ani
e) pentru vaccinarea împotriva infecției cu Bordetella pertussis:
- gravide: se recomandăvaccinarea cu vaccincombinatdifteric– tetanic – pertussis acelular- dTpa, adsorbit;
- persoane cu vârsta peste 24 de ani, o dată la 10 ani;
- persoane cu transplant medular
- contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplantde organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
f) pentru vaccinare împotriva hepatitei B:
- persoane dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster documentate serologic;
- persoane cu infecţie HIV/SIDA;
- persoanecu transplantde organe, ţesuturi sau celulede origine umană
- persoane care beneficiază de terapie imunosupresoare;
- contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatita B;
- persoane cu hepatopatii cronice :hepatita C, ciroza, ficat non alcoolic, hepatita autoimună, nivel persistent al ALT /AST de 2 ori mai mare decât normalul;
- personal medical nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după 3 doze de vaccin hepatitic B
- personal de asistență socială în centre de asistență socială cu risc percutanat sau de mucoasă prin expunere la fluide sanguine;
- persoane cu asplenie;
- persoane din grupa de vârstă 19 – 59 de ani cu diabet zaharat; pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant;
- persoane cu boli ereditare predispozante pentru ciroza hepatică: boala Wilson, deficit de alpha-1 antitripsină, hemocromatoza.
g) pentru vaccinarea împotriva varicelei:
contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
h) pentru vaccinarea împotriva rujeola-oreion-rubeola:
- persoane cu transplant medular;
- contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplantde organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
Foto Imago