Ministerul Sănătății: Virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice. Mergeți la Urgență doar dacă aveți peste 39 de grade


România se află în plin sezon de gripă. 


Camerele de gardă ale spitalelor de copii şi cele ale unităţilor medicale de boli infecţioase sunt pline până la refuz de pacienţi pe care gripa, pneumonia, infecţiile respiratorii sau Covid-ul i-au pus la pat.

Situație critică la Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat, vineri, că se înregistrează o creştere bruscă a cazurilor cu insuficienţă respiratorie acută datorată virozelor şi gripei.

„Din nefericire, constatăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri care prezintă insuficienţă respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa”, a declarat dr Florin Roşu.

Potrivit medicului, aceste cazuri necesită îngrijire în spital, fie în regim de spitalizare continuă, însă au fost şi cazuri care au fost duse în terapie intensivă. Bolnavii aveau simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse şi stare generală de slăbiciune.

Cum ne ferim de gripă și viroze

Pentru a preveni astfel de situaţii, el recomandă persoanelor care au simptomatologii specifice virozelor sau gripelor să se adreseze unui medic.

"Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim 'leacuri băbeşti' sau ce ne recomandă rudele sau prietenii, şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide", a transmis dr Florin Roşu.

Ministerul Sănătății: Nu avem epidemie de gripă

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a anunțat vineri că România nu înregistrează o epidemie de gripă, cazurile de viroze și gripe fiind cu un sfert mai mic decât anul trecut. Oficialii le recomandă cetățenilor să meargă la camera de gardă doar dacă au temperatură peste 39 de grade.

Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu.

Pentru părinți: Evitați trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

Reamintim: Virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice. Optați pentru tratament simptomatic și asigurați-vă că pacienții sunt bine hidratați”.

În baza datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în ultima săptămână din anul 2023, în judeţ fost înregistrată astfel o creştere cu 14,96% faţă de săptămâna anterioară. Astfel, dintre cele 3.128 de cazuri înregistrate, 2.491 au fost infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 590 sunt pneumonii şi 47 sunt cazuri de gripă. În intervalul de timp menţionat nu s-au înregistrat decese cauzate de de gripă.

Din analiza DSP Iaşi reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă şi pneumonii este la grupa de vârstă 15 – 49 ani şi pentru infecţii virale ale căilor respiratorii superioare este la grupa de vârstă 5 – 14 ani. În aceeaşi perioadă au fost raportate 247 de internări, cu 42 mai puţine faţă de săptămâna precedentă, reprezentând 7,89% din numărul total de cazuri, din care 115 internări; 100 de internări din cauza pneumoniilor şi 32 de internări din cauza gripei.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies