Câtă cafea e bine să bem într-o zi? O expertă Harvard ne spune cu exactitate cantitatea ideală


Tot mai multe studii arată că o ceașcă din această băutură populară este asociată cu o viață mai lungă. Consumul chiar și a unei singure cești de cafea pe zi din ne poate ajuta să trăim mai mult.


Consumul de cafea oferă beneficii pentru sănătate și poate fi folosit împreună cu o dietă sănătoasă.

Cafeaua este o sursă bună de compuși fenolici care au activitate antioxidantă și, prin urmare, este importantă în scăderea riscului de cancer.

Cafeaua scade cu 12% șansa de a muri prematur

Persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi trăiesc mai mult și au o rată mai mică de deces din cauza bolilor de rinichi, cancerului, diabetului, bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Un consum moderat de cafea este legat de un risc mai mic de boală Parkinson, cancer, boli hepatice și diabet de tip 2.

Cantitatea ideală de cafea

Dar care este cantitatea ideală pe care este bine să o bem zi de zi?! Dr. Uma Naidoo, psihiatră școlită la Harvard, specialistă în nutriție și maestru culinar, spune că trebuie să bem trei căni de cafea pe zi, aproximativ 700 ml. Autoarea best-seller-ului „This Is Your Brain on Food” susține că cel mai mare beneficiu de longevitate este înregistrat la cei care beau între 3,1 și cinci căni pe zi.

3 reguli esențiale

Experta ne sfătuiește să respectăm trei reguli atunci când vine vorba despre cafea, pentru a ne bucura de toate beneficiile acestei băuturi.

În primul rând cafeaua trebuie filtrată printr-un filtru din hârtie, astfel chimicale uleioase numite diterpeni să fie reținute și apoi eliminate. Ele sunt nocive și  pot mări nivelul de colesterol LDL.

Tipurile de cafea precum: espresso, cafeaua turcească, French press sau cafeaua fiartă cu un ou în ea - metoda scandinavă, nu sunt recomandate.

Cu era de așteptat, cafeaua simplă este cea mai bună. Dr. Uma Naidoo ne sfătuiește să renunțăm la zahăr și alți îndulcitori, dar și la cafelele cumpărate din oraș. Ideal ar fi să facem cafeaua acasă, de preferință din boabe proaspăt râșnite, ca să avem cel mai bun control asupra conținutului.

A treia regulă: să fim atenți la efectele pe care le are cofeina asupra corpului nostru!

Cea mai populară băutură este renumită pentru faptul că afectează somnul și provoacă agitație. Dacă ne face nervoși sau ne provoacă dificultăți cu somnul, trebuie să renuntăm la consumul de cafea sau să trecem la cea decofeinizată.

Unul din cele mai interesante studii de la Harvard a constatat că băutorii de cafea sunt de două ori mai puțin dispuși la sinucidere. Cercetarea a explicat că un consum regulat de cafea stimulează chimicale din creier care au efect antidepresiv.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează băuturile foarte fierbinți pot provoca cancer esofagian. De aceea este ideal să consumăm cafeaua călduță.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies