Boala gravă pe care o poți dezvolta dacă adormi noaptea târziu 


Dacă sunteți unul dintre acei oameni care preferă să doarmă până la prânz și apoi să stea treaz toată noaptea, probabil că sunteți o bufniță de noapte.


Această rutină de somn ar putea fi cauzată de programul de lucru, de genetică sau de preferințele tale personale, dar ai grijă, pentru că ai putea dezvolta o boală gravă.

Este vorba despre diabetul de tip 2, pe care un studiu l-a legat de obiceiurile de somn nocturn, precum și de alte tendințe dăunătoare.

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital și Harvard Medical School au realizat studiul analizând rezultatele în materie de sănătate, stilul de viață și cronotipurile a peste 63.000 de asistente medicale cu vârste cuprinse între 45 și 62 de ani, timp de aproximativ opt ani.

La începutul studiului, niciunul dintre participanți nu a prezentat probleme de sănătate. Însă, după opt ani, cei care aveau obiceiul de a sta treji până târziu în noapte aveau un risc de 72% de a dezvolta diabet de tip 2.

"Când am analizat relația dintre cronotip și diabet, am descoperit că bufnițele de noapte au avut un risc cu 72% mai mare de a dezvolta diabet pe parcursul celor opt ani ai studiului nostru", a declarat Sina Kianersi, autorul principal al cercetării.

Aceleași bufnițe de noapte aveau cu 54% mai multe șanse să adopte obiceiuri dăunătoare.

"S-a constatat în mod constant că păsările de noapte au obiceiuri de fumat, consum excesiv de alcool, nu dorm suficient sau nu fac suficient exercițiu fizic... și au o dietă proastă", a explicat Kianersi. "Este acest model consistent pe care îl vedem în rezultatele sugerate, care nu sunt doar o întâmplare sau o coincidență".

Între timp, cei care se trezesc devreme au avut un risc cu 19% mai mic de a dezvolta diabet, potrivit cercetării.

"Aceste constatări au implicații pentru sănătatea publică..... Putem promova și dezvolta intervenții de sănătate țintite și mesaje specifice de sănătate publică", a declarat autorul principal al studiului.

sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies