Îţi place să leneveşti în pat? De ce boală ai putea suferi 


În fața stresului și a stilului de viață actual, mulți oameni suferă de tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau hipersomnia. Aceasta din urmă, care este mult mai puțin cunoscută, poate fi la fel de enervantă ca și privarea de somn și îi poate afecta pe cei care suferă de această afecțiune din toate punctele de vedere. 


Ce este hipersomnia? 

Hipersomnia este definită ca somnolență sau o dorință puternică de a dormi în timpul zilei și dificultăți de trezire dimineața, chiar și după o noapte de somn bun. O persoană cu hipersomnie doarme, de obicei, mai mult de 10 ore pe noapte și are nevoie de multe ori să tragă un pui de somn. Trebuie remarcat faptul că aceste perioade de somn prelungit nu sunt reparatorii. Există diferite tipuri de hipersomnie:

Hipersomnia indusă de medicamente este foarte frecventă la persoanele care fumează canabis, beau mult alcool sau iau sedative.

Hipersomnia legată de o tulburare psihică apare de obicei la persoanele cu tulburare bipolară sau depresie severă.

Hipersomnia idiopatică afectează cel mai adesea persoanele tinere (bărbați și femei) cu vârsta sub 30 de ani. Aceasta poate persista timp de mai mulți ani sau poate dispărea odată cu vârsta.

Cauzele hipersomniei: Hipersomnia se poate datora pur și simplu unui somn prost, lipsei de somn sau cauzelor de mediu (jet lag, sforăitul soțului/soției...), dar poate fi și asociată cu alți factori, printre care: Tulburări bipolare, depresie, diabet, obezitate. Anumite afecțiuni medicale: tumori cerebrale, hipotiroidism, traumatisme craniene, sindromul de apnee obstructivă în somn etc.

Care sunt consecințele hipersomniei?

 Hipersomnia este o tulburare de somn care poate avea diverse repercusiuni la nivel personal și profesional. Într-adevăr, o persoană care suferă de hipersomnie este obosită tot timpul, poate avea tulburări de dispoziție, suferă de tulburări cognitive și nu este atentă sau nu se concentrează la locul de muncă, la școală, dar și la volan. În plus, hipersomnia poate avea și consecințe asupra sănătății:

Dureri de cap: Persoanele care dorm mult mai mult decât ar trebui se plâng adesea de dureri de cap. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru poate fi explicat prin faptul că hipersomnia este capabilă să perturbe echilibrul neurotransmițătorilor, inclusiv al serotoninei, ceea ce duce la dureri de cap.

Obezitatea și diabetul: Când nu sunt cauza, pot fi consecința. De fapt, potrivit unui studiu realizat de Centers for Disease Control (CDC) din Statele Unite, hipersomnia este legată de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul, pe aceeași scară ca și insomnia. Prea puțin sau prea mult somn este, de asemenea, asociat cu obezitatea.

Bolile cardiovasculare: Dormitul mult este asociat și cu problemele cardiovasculare. Potrivit unor cercetări bazate pe informații din studiul Nurses' Health realizat pe 71.000 de femei, dormitul mult poate crește riscul de boli coronariene, în timp ce dormitul prea mult sau prea puțin este legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Depresie: Persoanele cu hipersomnie pot fi predispuse la depresie în timp. Această tulburare de somn le afectează și starea de spirit, pentru că nu se bucură cu adevărat de viața lor! Rețineți, de asemenea, că persoanele depresive pot suferi de hipersomnie.

Sursa foto: profimedia images

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies