Sarea este mai mult decât un ingredient care oferă un gust mai bun preparatelor alimentare. Ea este o substanță minerală esențială pentru metabolism. Sodiul, care intră în compoziția sării împreună cu potasiul, are funcții esențiale în organism: contribuie la echilibrul hidroelectrolitic, la transmiterea semnalului electric între neuroni și la contracția mușchilor. Sodiul conținut de sare previne hipotensiunea arterială.
Excesul de sare
Excesul de sare aduce cu el o serie lungă de probleme de sănătate. Pe termen lung, efectele unui stil alimentar greșit, cu excese prelungite și constante de sare, sunt:
- hipertensiune arterială;
- risc crescut de cancer de stomac;
- afecțiuni cardiovasculare majore;
- boală cronică de rinichi.
- moarte timpurie
Ce spun studiile
O cercetare care a durat 9 ani și la care au participat 500.000 de britanici arată o legătură cu o moarte timpurie pentru cei care îşi condimentează întotdeauna mâncarea cu sare. Cercetătorii au descoperit că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce cu peste doi ani speranţa de viaţă a bărbaţilor.
Consumul de sare este dificil de urmărit cu exactitate, deoarece multe alimente procesate conţin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat un instantaneu indicativ al consumului global.
Aproximativ 70% din aportul de sodiu în populaţiile occidentale provine din alimentele procesate şi preparate, iar 8-20% provine din sarea adăugată la masă. Cu toate acestea, adăugarea de sare este un indicator foarte bun al preferinţei unei persoane pentru alimentele cu gust sărat, astfel încât echipa şi-a concentrat analiza asupra acestei măsurători.
Sarea adăugată în mâncare poate reduce speranţa de viaţă
În comparaţie cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care îşi condimentau întotdeauna alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau întotdeauna sare aveau o speranţă de viaţă cu 2,3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.
Foto Imago