Meniul de 1 Decembrie ne pune sănătatea în pericol! Preparatele tradiționale românești, pline de sare și aditivi


De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, românii sărbătoresc cu preparate tradiționale precum: nelipsita fasole cu ciolan, cârnați, mici, preparate din varză, plăcintă cu dovleac, etc.


Reprezentanţii InfoCons atenţionează că meniul de 1 Decembrie ne pune sănătatea în pericol. Astfel pentru o simplă masă de 1 Decembrie putem consuma până la 68 de aditivi alimentari, cei mai frecvent întâlniți fiind E330, E300 și E950. Iar sarea şi zahărul este mult peste limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătății.

Un român poate consuma pâna la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

De 1 Decembrie trebuie să fim atenți la ce consumăm, pentru că o simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

"Într-un platou țărănesc cu mâncare, am putea să ne trezim cu 60-70 de aditivi şi sare și zahăr pentru vreo două săptămâni", atrage atenția Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Rețetă FASOLE CU CIOLAN AFUMAT

Ingrediente pentru reţeta de fasole cu ciolan afumat:

- un ciolan afumat;

- 500g fasole uscată;

- 2 morcovi mari;

- 4 cepe;

- un ardei gras;

- sare;

- 3 foi de dafin;

- 2-3 linguri bulion;

- cimbru.

Mod de preparare pentru reţeta de fasole cu ciolan afumat:

1. Fasolea se spală bine şi se lasă în apă rece o oră, să se umfle. Se adaugă un morcov ras, o ceapă tocată, sare şi o foaie de dafin. După ce a fiert, se scurge apa, dar se opresc 3-4 polonice.

2. Separat, se pune într-o oală puţin ulei, în care se călesc 3 cepe şi un morcov, tocate sau date pe răzătoare. Când ceapa devine aurie se adaugă bucăţi de ciolan afumat, care se rumenesc puţin, amestecând din când în când.

3. Se adaugă 3-4 polonice din supa în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, puţin cimbru, sare şi se lasă să mai fiarbă până scade zeama.

4. Se poate servi cu mărar tocat şi cu murături.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies