Începerea școlii. Oftalmolog: Miopia afectează grav performanțele școlare ale copilului


Miopia afectează capacitatea ochilor de a vedea clar obiectele aflate la distanță, ceea ce poate influența în mod semnificativ viața și performanțele școlare ale copiilor.


În funcție de gradul de severitate, există diferite tipuri de miopie: ușoară, moderată și severă.În ultimele decenii, cazurile de miopie din întreaga lume au înregistrat o creștere alarmantă. Ceea ce a fost odată o afecțiune oculară întâlnită în special la adulți, a devenit acum o preocupare majoră și în rândul copiilor și adolescenților.

Miopia, una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare

Potrivit Asociației Americane de Optometrie (AAO), 80% din învățarea unui copil se realizează prin intermediul ochilor, iar miopia (vederea slabă la distanță) este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare. Astfel, din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învățare și chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp. 

”Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile și de a înțelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăța eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor școlare, însă o vedere slabă la distanță, poate duce la oboseală oculară și la dificultate în menținerea atenției pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată și corectată la timp, acest lucru poate afecta în mod semnificativ performanțele școlare ale copilului, explică Dr. Andreea Crețu, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu. 

Recomandările oftalmologilor

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă școala. Astfel, părinții ar trebui să cunoască și să fie pregătiți să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ dureri de cap, acele gesturi prin care micuții micșorează fanta palpebrală în speranța că vor vedea mai bine, dar și apropierea excesivă a cărții sau a ecranului, sensibilitatea crescută la lumină sau scăderea performanțelor școlare, explică medicul Andreea Crețu.

Este esențial să conștientizăm faptul că există o legătură strânsă între starea de sănătate a ochilor părinților și cea a copiilor lor, adaugă specialistul. Dacă unul dintre părinți este purtător de ochelari, probabilitatea ca și copilul să aibă nevoie de corecție vizuală crește semnificativ. 

Studiile recente demonstrează că părinții care au fost diagnosticați cu afecțiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenții lor să dezvolte aceleași deficiențe vizuale. Astfel, copiii cu părinți care au afecțiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog pentru a identifica și aborda orice probleme potențiale în stadii incipiente, asigurând astfel că aceștia pot să-și dezvolte potențialul școlar și personal în cele mai bune condiții.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies