Rezultatul ar putea schimba în viitor modul în care medicii colectează probe de sânge de la persoanele cu cancer, spun cercetătorii.
"În opinia noastră, aceste rezultate pot indica necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să înregistreze sistematic momentul în care efectuează biopsiile", spune autorul principal Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich.
"Acest lucru ar putea ajuta la realizarea unor date cu adevărat comparabile".
Cercetătorii au dat pentru prima dată peste acest subiect când au observat o diferență inexplicabilă în ceea ce privește numărul de celule tumorale circulante în probele analizate în momente diferite ale zilei.
"Unii dintre colegii mei lucrează dimineața devreme sau seara târziu; uneori, ei analizează sângele și la ore neobișnuite", spune Aceto.
Șoarecii care păreau să aibă un număr mult mai mare de celule canceroase circulante decât oamenii au oferit un alt indiciu: Șoarecii dorm în timpul zilei, atunci când se iau cel mai des probe de sânge.
Pentru a investiga ce se întâmplă, cercetătorii elvețieni au studiat 30 de femei cu cancer de sân (21 de paciente cu cancer de sân în fază incipientă care nu făcuse metastaze și nouă paciente cu boală metastatică în stadiul IV).
Aceștia au descoperit "un model surprinzător și neașteptat": Cele mai multe celule tumorale circulante (78,3 la sută) au fost găsite în probele de sânge care au fost prelevate noaptea, în timp ce o cantitate mult mai mică a fost găsită în probele din timpul zilei.
Când cercetătorii au injectat șoareci cu celule de cancer de sân și au prelevat probe de sânge în timpul zilei, au constatat același rezultat. Celulele tumorale circulante erau mult mai multe atunci când șoarecele se afla în repaus.
Interesant este faptul că celulele canceroase colectate în perioada de repaus erau "foarte predispuse la metastaze, în timp ce celulele tumorale circulante generate în timpul fazei active sunt lipsite de capacitatea de metastază", au declarat cercetătorii.
Analiza genetică a relevat că celulele tumorale prelevate de la șoareci și oameni în repaus aveau o expresie crescută a genelor mitotice. Acest lucru le face mai bune la metastazare, deoarece genele mitotice controlează diviziunea celulară.