Unele medicamente pot fi luate în momente diferite ale zilei, dar se recomandă, de asemenea, să nu le luați cu lichide care conțin cofeină.
"Există aproximativ 60 de medicamente care pot interacționa cu cofeina", spune pentru BBC Mundo Antonio Javier Carcas Sansuán, profesor de farmacologie la Universitatea Autonomă din Madrid, deși majoritatea acestor interacțiuni sunt ușoare.
Atunci când luăm un medicament, acesta face o călătorie prin corpul nostru și, odată ajuns în stomac sau în intestin, trece în fluxul sanguin și este apoi distribuit în tot corpul.
"Acel medicament trebuie să ajungă în locul în care va efectua acțiunea pentru care a fost conceput, ținta sa farmacologică", spune Elena Puerta Ruiz de Azúa, profesor de farmacologie la Universitatea din Navarra, pentru BBC Mundo.
Iată ce efecte pot avea medicamentele dacă sunt combinate cu cafea:
În creier
Nu uitați că cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, care poate provoca nervozitate și tensiune arterială ridicată.
Dacă vorbim despre un medicament destinat să producă un efect sedativ sau tranchilizant, amestecarea acestuia cu cafea sau cu o băutură cu cofeină va fi dăunătoare, deoarece va contracara efectele medicamentului.
Câteva dintre aceste medicamente aparțin familiei benzodiazepinelor, care sunt utilizate pentru a trata, de exemplu, anxietatea și insomnia.
"Cofeina ar ajunge la creier în același timp cu acest medicament", spune Puerta.
"Astfel, pe de o parte, ați obține stimulentul cofeinei și, pe de altă parte, acțiunea relaxantă a medicamentului - efecte opuse.
În ficat
În plus, unele medicamente folosesc aceleași enzime și proteine ca și cofeina pentru a se metaboliza în ficat, astfel încât există un fel de interferență care ar putea duce la acumularea medicamentului în organism mai mult decât este necesar.
"Pentru unele medicamente, poate că această creștere a concentrației plasmatice poate fi irelevantă, deoarece acestea au o marjă de siguranță largă, dar pentru alte medicamente foarte specifice, cum ar fi cele prescrise pentru schizofrenie, în al căror tratament este esențial ca concentrația medicamentelor să fie optimă, poate reprezenta un risc", avertizează expertul.
"Acestea sunt medicamente pentru care nu contează dacă există o concentrație mai mare. Poate fi periculos să o măriți.
O chestiune de absorbție
De asemenea, se recomandă ca unele medicamente, de exemplu pentru tratamentul hipotiroidismului, să fie luate pe stomacul gol.
"Este important să luați tiroxina pe stomacul gol, fără să fi mâncat alimente sau cafea, și să așteptați un timp înainte de a lua micul dejun pentru a favoriza absorbția completă a medicamentului în intestin și pentru a obține astfel niveluri optime de hormon în organism", spune Puerta.
Prezența alimentelor în stomac și intestin poate, de asemenea, să împiedice absorbția anumitor medicamente.