De ce ni se face foame între masa de prânz și cină
Mihaela Bilic are o explicație pentru nevoia organismului de a primi un boost de energie prin hrană undeva după ora 16.00.
„Dacă analizăm funcționarea organismului constatăm că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce. Gustarea este prin definiție o masă mai mică (ca aport caloric) determinată de senzația de foame. Un covrig, un iaurt, un sendviș sau o banană sunt exemple de gustare. Cert este că în prezent s-a observat o tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un MUST(obligație). Psihologii o pun pe seama faptului că anxietatea și nesiguranța din ultimii ani de pandemie sanitară au dus la nevoia de calmare prin mâncare. Și ce ne calmează mai repede și mai eficient, dacă nu zahărul!”, spune Mihaela Bilic.
Secretul unei gustări care nu se „depune”
Nevoia oamenilor de a lua o gustare după amiaza a fost recepționată de cei din cafenele și restaurante, mai ales în străinătate, dar un obicei similar poate fi pus în practică și acasă sau chiar la birou.
„În străinătate nenumărate cafenele și restaurante oferă un adevărat răsfăț pentru ora 5:00: sandviciuri asortate, prăjituri și produse de patiserie, selecții sofisticate de ceaiuri și cafea, totul conceput ca să-ți încânte simțurile. Bineînțeles că un ritual similar putem să ne oferim și acasă, singuri sau între prieteni, mai ales în weekend. Nici măcar silueta nu are de suferit dacă punem accentul pe produse MINI, frumos prezentate și diversificate”, punctează nutriționistul.
Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare care nu afectează silueta este să ne limităm la porții mici și, în cazul în care am exagerat cu gustarea, să ne limităm la masa de seară la alimente ușoare, precum o supă sau un iaurt.
„Instinctul nostru caută starea de bine, iar mâncarea are incontestabil rolul de a ne liniști. Dacă avem de ales între siluetă și echilibrul psihic, Natura ne va încuraja să obținem buna dispoziție chiar cu prețul câtorva kilograme în plus. Dacă vă simțiți obosiți, deprimați și v-ați pierdut încrederea și optimismul, aveți “dezlegare” să apelați la o gustare! Savurați fiecare înghițitură și, dacă se poate, bucurați-vă de ea împreună cu prietenii... Nici nu bănuiți ce putere vindecătoare are prezența celorlalți, faptul că NU suntem singuri și că am mâncat ceva bun ne face, obligatoriu, să ne simțim mai bine”, conchide nutriționistul.