Această dietă se bazează pe ideea că consumul de alimente care alcalinizează corpul poate ajuta la prevenirea anumitor boli și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Dieta alcalină conține preponderent fructe și legume, cereale integrale, anumite leguminoase și nuci și în cantități reduse alimente de origine animală, alimente procesate, sucuri carbogazoase, alcool.
O metodă de măsurare a efectului alimentelor asupra echilibrului acido-bazic din organism este PRAL (potențial renal acid load). Indicele PRAL poate fi folositor pentru a face diferențierea între alimentele acide și cele alcaline.
Beneficiile Dietei Alcaline:
- prevenirea bolilor
- reducerea inflamației
- controlul greutății
- îmbunătățirea oaselor
- tonus mai bun
Nutriționistul Mihaela Bilic a spus ce alimente trebuie să consumăm pentru a fi sănătoși și pentru a menține echilibrul acido-bazic.
Meniu pentru alcalinizare
- Produse proteice, adică carnea peștele și ouăle au indice crescut: 7,8 pentru vită/ 8,7 pentru pui/ 13,3 pentru porc și oaie, în jur de 7 pentru pește și fructe de mare și 7,47 pentru ouă.
- Laptele și brânzeturile intră tot în categoria alimente acidifiante. Avem un indice pral 34 pentru parmezan, 15 pentru cașcaval, 6 pentru mozarella, 2,5 pentru lapte și 1,2 pentru iaurt.
- Grăsimile alimentare sunt neutre vizavi de echilibrul acido bazic: indice PRAL zero pentru uleiul de măsline și de floarea-soarelui și 0,5 pentru unt, smântână și maioneză.
- Legumele sunt alcalinizante: -14 pentru spanac, -5,2 pentru țelină, -4,9 pentru morcov, -4 pentru dovlecel și conopidă, -3,7 pentru ridichi și vinete. Broccoli ciupercile și ceapa au -1,5.
- La fructe lucrurile stau la fel de bine, efect alcalinizant pe linie: -5,5 pentru bsnane, -4,8 pentru caise, -4 pentru struguri și kiwi, urmate de pară, măr, caise și ananas cu indice pral -2.
- La capitolul leguminoase lucrurile se complică: avem efect alcalinizant pentru fasolea boabe cu indice pral -3, efect neutru pentru linte și efect acidifiant pentru naut indice pral 2,6. Semințele și oleaginoasele sunt acidifiante, au valori cuprinse între 2,2 pentru migdale și 7,6 pentru alune
- Chiar dacă nu credeați, cerealele și făinoasele cresc aciditatea din organism: ovăzul are indice 13, fulgii de porumb au valoarea 6, făina de grâu și orezul 4,5 pâinea albă 3,7 iar pastele integrale 2,6. Quinoa și orzul sunt aproape neutre.