Cum să mănânci mai puțin și să slăbești rapid? Mihaela Bilic: Digestia începe în gură


"Să mestecăm de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă", spune prezentatoarea emisiunii Doctor de Bine, de la PRO TV, Mihaela Bilic.


Masticația este crucială în procesul slăbirii. Acordând atenție mâncării și mestecând cu răbdare, consumăm mai puţin şi simţim că ne săturăm mai repede.

Semnalul de sațietate nu ajunge la creier mai devreme de 15 de minute după începutul mesei. Așa că pentru a mânca o cantitate rezonabilă de mâncare este necesar să încetinim ritmul de mâncat și să mestecăm mai mult timp.

Pentru a digera mai ușor, mestecatul este una dintre condiții.  

"Digestia începe în gură...

... Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa! Rolul masticației este multiplu:

  • reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim,
  • umidifiază și înmoaie alimentele,
  • fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor. 

Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă. Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag. 

Saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală. Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză. Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă- să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă. 

În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid.

“Pierdeți timp” mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare", explică Mihaela Bilic pe pagina de FACEBOOK.

Foto FACEBOOK

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies