Fructele de padure, indiferent că vorbim depre zmeura, mure, afine, cătină, păducel au un singur lucru în comun. Într-un conținut extrem de mic, înglobează cea mai mai cantitate de nutrienți și antioxidanți pe care poate să o ofere natura.
Ce înseamna nutrienți?
Sunt substanțe cu ajutorul cărora trăieste orice organism. Substanțele care hrănesc sunt macronutrienții – glucide, lipide, proteine – și micronutrienți – vitamine și minerale.
Micronutrienții includ antiodixantii și fitonutrienții (care dau și culoarea fructului).
Conțin toate vitaminele hidrosolubile
Fructele de pădure contin toate vitaminele hidrosolulbile. Ăn principal, vitamina C și tot grupul de vitamine B.
Cum se congelează fructele de pădure?
• Fructele de pădure se congeleă fără sa le speli în prealabil
• Se pun în pungi de congelare, atât cât mănânci – o porție
• Se decongelează și se consuma imediat
• Cea mai buna decongelare este în frigider, le lași peste noapte
Prin congelare, știm că îngheață apa conținută. Prin decongelare, fructele vor rupe membrana celulara. Iar apa conținută – se scurge.
Da, fructele de pădure congelate sunt bune. Și mentin toți nutrientii. Recomandarea este să le consumati și sucul care rezultă prin decongelare. Acolo unde se găsește atât membrana celulară a fructelor, cât și apa conținută.
De ce ai nevoie de antioxidanti?
Odată ce consumi un aliment, acesta va fi descompus în intestinul subsțire până la molecule care pot circula prin sânge. De aici, pleacă spre ficat. Și va fi detoxifiat de celula hepatica.
Celula are un sistem de antioxidanți, construit sub forma unui scut strategic, care o apară produsii toxici din mediu și din metabolismul propriu.
Glutationul e cel mai important antioxidant, situat chiar în celula hepatica. Pe scurt, radicalii liberi, care se formează în organism prin factori externi (radiațiile UV) sau prin propriul metabolism, sunt molecule instabile, care pot genera procese anormale. Antioxidanții luptă cu aceste molecule instabile. Și le distrug. Fructele de pădure conțin antioxidanți din plin.
Gemul de fructe de pădure păstreaza nutrienții?
Toate fructele de pădure contin fitonutrienti, adica pigment, culoare. Acești fitonutrienti sunt rezistenți la căldura și la lumină. Cu alte cuvinte, nu se degradează dacă îi ții în lumină. Nu se degradează, dacă îi fierbi și îi consumi sub formă de dulceață ori gem. Gemul din fructe de pădure este plin de nutrienți.
Cel mai bun gem, din fructe congelate
Cel mai bun gem, cel mai bogat în fitronutrienți, se face simplu, dintr-o pungă mare de fructe de pădure congelate.
• Pui pe foc fructele congelate
• Lași să dea în clocot apa rezultată din decongelare.
• Îl pui apoi la racit.
• Când e cald, mixezi puțină miere. Rezultă un produs gourmet, căruia nu i-ai deteriorat nutrienții. Mierea începe să îsi piardă enzimele după 65 de grade Celsius.
Gemul se pune apoi la frigider și se consumă în decurs de o săptămână.
Concluzie:
Fructele de padure congelate sunt bune, dacă le consumi cu tot cu sucul rezultat.
Gemul de fructe de pădure contine fitonutrienți. Acestia nu se pierd prin procesare termică.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Claudia Pavel și secretul tinereții