Faci mișcare doar în weekend? Ai risc mai scăzut de a dezvolta peste 200 de boli diferite


Vești bune pentru persoanele care pot practica exerciții fizice doar în weekend. Cei mai mulți dintre noi suntem extrem de ocupați în timpul săptămânii și nu ne mai rămâne timp și pentru mișcare. Totuși, dacă optăm să facem sport la sfârșitul săptămânii putem fi feriți de boli.


Potrivit unui studiu recent condus de cercetători de la spitalul Massachusetts General din Statele Unite, exerciţiile intense în weekend, la fel de benefice ca antrenamentele regulate pentru reducerea riscului a peste 200 de boli.

Atât exerciţiile fizice regulate pe parcursul săptămânii, cât şi exerciţiile fizice intense, efectuate doar în weekend, reduc riscul a peste 200 de boli, inclusiv hipertensiunea şi diabetul.

Persoanele care fac exerciţii fizice mai intense la sfârşit de săptămână pot obţine beneficii similare pentru sănătate la fel ca cei care urmează o rutină de exerciţii fizice mai regulate, distribuite uniform pe parcursul săptămânii. Ambele modele de exerciţii au fost asociate cu beneficii cardiovasculare similare. Acestea includ un risc mai scăzut de atacuri de cord, insuficienţă cardiacă, bătăi neregulate ale inimii şi accident vascular cerebral.

Efectele protectoare au fost observate în ceea ce priveşte afecţiunile cardiace şi digestive, precum şi sănătatea mintală şi bolile neurologice.

Cercetătorii au utilizat datele provenite de la aproape 90.000 de persoane din cadrul studiului UK Biobank şi au analizat legătura dintre modelele de activitate fizică şi riscul de apariţie a 678 de afecţiuni din 16 tipuri de boli.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies