Sindromul post-COVID care afectează copiii. Poate fi mai periculos decât infecția cu noul coronavirus


După ce s-a vindecat de infecția cu coronavirus (COVID-19), corpul uman are nevoie de timp să se refacă și să-și recupereze forța și vitalitatea. Din nefericire, în cazul unor copii acest lucru nu se întâmplă, arată studii recente citate de presa internațională.


O boală misterioasă, nouă, numită sindromul inflamator multi-sistem (MIS-C, cunoscută de asemenea și sub denumirea de PIMS) a afectat sute de copii la nivel mondial de când a fost descoperită pentru prima dată la începutul acestui an. Această nouă afecțiune poate apărea la copii chiar și după infecții ușoare cu coronavirus. Astfel, nu mai există nicio garanție că un caz ulterior de MIS-C nu va fi foarte grav și, uneori, chiar fatal.

„În cazul copiilor nu e nevoie să apară simptomele clasice ale COVID-19 la nivelul căilor respiratorii pentru a dezvolta MIS-C, ceea ce este înspăimântător”, spune neonatologul Alvaro Moreira de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio.

„Copiii ar putea să fie asimptomatici, să nu ne dăm seama că sunt bolnavi, iar câteva săptămâni mai târziu, ar putea dezvolta această inflamație exagerată în organism”, spune neonatologul.

Moreira și echipa sa au analizat cele 662 de cazuri de copii care au dezvoltat sindromul. MIS-C provoacă inflamații severe în mai multe părți ale corpului, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea sau ochii. Simptomele seamănă cu alte două afecțiuni - boala Kawasaki și sindromul șocului toxic - dar răspândirea inflamației generale în MIS-C este mai gravă.

Acum, la câteva luni de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, cercetătorii au o imagine mai clară despre MIS-C.

Din cele 662 de cazuri cunoscute la nivel mondial examinate, 71% dintre copii au fost internați la terapie intensivă, iar durata medie a spitalizării a fost de aproximativ opt zile.

În fiecare caz, pacienții au prezentat febră, iar majoritatea au avut, de asemenea, dureri abdominale sau diaree (73,7% din cazuri) și vărsături (68,3%). Conjunctivita și erupția cutanată au fost, de asemenea, frecvente.

11 dintre copiii au murit. Chiar dacă rata de deces observată pentru copiii cu MIS-C pare să fie scăzută (la aproximativ 1,7% din toți pacienții copii din acest studiu), cercetătorii subliniază că această cifră este de fapt mult mai mare decât rata de mortalitate de 0,09% înregistrată la copii cu COVID-19.

Cu toate acestea, în cazurile în care copiii și-au revenit, există o mulțime de îngrijorări cu privire cum sunt afectate organele acestora de sindromul inflamator multi. Aproximativ 90% dintre copiii care au dezvoltat boala au făcut ulterior o radiografie la inimă și în mai mult de jumătate dintre cazuri au fost constatate anomalii.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies