Transmiterea verticală a coronavirusului a fost intens studiată, iar cercetătorii au stabilit că infectarea fătului de la mamă este ceva rar întâlnit, placenta acționând ca un scut și protejând bebelușul nenăscut.
Placenta, scut natural în fața SARS-CoV-2
O cercetare efectuată de o echipă din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Boston a arătat că ACE-2, receptorul care este poarta de intrare pentru SARS-CoV-2 în celule, se regăsește foarte puțin la nivelul placentei în cazul femeilor diagnosticate cu COVID-19 în timpul sarcinii.
„Credem că atunci când o femeie are COVID-19 în timpul sarcinii, placenta se descotorosește de ACE-2 tocmai pentru a împiedica transmiterea coronavirusului la făt”, a explicat Elizabeth S. Taglauer, unul dintre autorii studiului.
Oamenii de știință au analizat placentele de la două grupuri de femei care au născut între iulie 2020 și aprilie 2021. Primul grup era format din femei cu sarcini normale și care nu se infectaseră cu SARS-CoV-2, iar al doilea grup, din femei care au avut teste pozitive la SARS-Cov-2 și care aveau, la momentul nașterii, COVID-19. Datele cumulate și analizate de cercetători au scos la iveală faptul că la gravidele cu COVID-19 placenta avea un nivel scăzut de receptori ACE-2, spre deosebire de cele care nu contractaseră virusul.
„Placenta, una dintre puținele «povești de succes» din pandemie”
Cercetătorii au analizat comportamentul ACE-2 în placente atât microscopic, cât și prin tehnici de analiză genetică și a proteinelor. Potrivit acestora, placenta este foarte asemănătoare cu plămânul, astfel că studierea ei nu este importantă doar în perspectiva COVID-19, ci poate ajuta și la înțelegerea altor boli pulmonare.
„Placenta este una dintre puținele povești de succes ale pandemiei. Dacă înțelegem felul în care ea protejează în mod natural bebelușii de COVID-19, putem obține informații importante privind tratamentele și strategiile ce ar putea preveni infectarea cu SARS-CoV-2”, a mai spus Taglauer, medic neonatolog la Boston University School of Medicine (BUSM).