Efectul secundar post COVID-19 care poate fi un pericol și la un an după infectare


Cei care au fost infectați cu COVID-19 și au depășit cu bine boala sau au făcut forme ușoare se pot considera norocoși. Specialiștii atrag, însă, atenția asupra unui efect secundar post infectare care poate fi un pericol vital chiar și la un an după boală.


În ultimii doi ani și mai bine s-a discutat mult pe marginea urmelor pe care COVID-19 le lasă în organismul uman. Sechelele SARS-CoV-2 pot fi unele severe, iar riscul de accidente vasculare și boli cardiovasculare este unul dintre cele care persistă cel mai mult după diagnosticul de COVID, indiferent de forma bolii.

Atacurile cerebrale sunt o urgență medicală și apar atunci când o parte a creierului nu mai este alimentată cu sânge. Acestea au, în general, două cauze principale: un cheag de sânge sau un vas de sânge care se sparge în creier. O afecțiune legată de acestea este un atac ischiemic tranzitor, când alimentarea creierului cu sânge este temporar întreruptă. 

Cum recunoști un AVC

Medicii au stabilit că oamenii care au fost infectați cu SARS-CoV-2 au un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă la 12 luni de la boală, inclusiv cei care nu au suferit forme severe ale bolii. De asemenea, un AVC este foarte probabil la persoanele care au trecut prin COVID-19.

Simptomele unui AVC sunt ușor de identificat:

• „căderea” unei jumătăți a feței, vizibilă în special când aceasta zâmbește

• slăbiciunea brațelor

• dificultăți de vorbire care apar brusc.

Printre afecțiunile ce pot fi generate de infectarea cu SARS-CoV-2 se numără stopul cardiac, insuficiență cardiacă, atac vascular cerebral, aritmii, formarea de cheaguri de sânge, boli vasculare și sindroame inflamatorii, potrivit unor statistici publicate în Nature Medicine. Nu se știe, însă, dacă riscul este diminuat de administrarea vaccinurilor anti-COVID, întrucât studiile au fost efectuate înainte de descoperirea și lansarea pe piață a serurilor.

„Ceea ce este înspăimântător este că bolile care pot apărea din cauza COVID-19 sunt cronice și pot afecta oamenii pentru tot restul vieții”, a subliniat Ziyad Al-Aly, coordonatorul principal al studiului.

20 la număr, aceste boli ce pot apărea post-COVID sunt: AVC, hipertensiune arterială, fibrilație atrială, tahicardie sinusala, bradicardie sinusala, aritmie venriculara, flutter atral, pericardita, miocardita, boala coronariană acută, infarct miocardic, cardiomiopatie ischemica, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie non-ischemica, stop cardiac, șoc cardiogenic, embolie pulmonară, tromboză venoasă adâncă, tromboză venoasă superficială.

vezi emisiunile doctor de bine

Alimentația în perioada postului. Ce să mănânci ca să eviți deficitul de proteine
Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân. Când este recomandat să faci...
(P) Plămânii, în pericol zilnic. Totul despre riscuri și prevenție – explicațiile...
Cum ne ajută vitamina C să producem optim hormonii vitali din organism. Care este...
Mâncarea atât de banală care îți declanșează fericirea. ”Explodează starea...
Doctor: ”Nu de la iradierea de la mamografie se face cancer, ci de la prea puține...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies