Cum se dobândeşte super imunitate în faţa tulpinii Omicron. Descoperire importantă a cercetătorilor


Trecerea prin COVID-19 după infectarea cu Delta nu asigură imunitate în faţa Omicron pentru nevaccinaţi. Este concluzia unui studiu de laborator realizat de cercetători din Austria. 


Oamenii de ştiinţă au analizat şi nivelul de protecţie pe care îl ofera vaccinurile, singure, în faţa Omicron, dar şi în combinaţie cu anticorpii rezultaţi din trecerea prin boală, iar descoperirile sunt cel puţin interesante.

Persoanele nevaccinate care au trecut prin COVID-19 după ce s-au infectat cu varianta Delta a SARS-CoV-2 nu au, teoretic, nicio protecţie în faţa Omicron; în schimb, cei care au supravieţuit infectării cu Delta, cea mai agresivă tulpină de până acum, şi au fost ŞI vaccinaţi au o "super imunitate" în faţa noii tulpini, mult mai virulentă, dar mai puţin patogenă, potrivit cercetătorilor.

Protecţie zero la infectare, risc mai mic de a face o formă gravă de COVID-19

Cercetători austrieci de la Universitatea de Medicină din Innsbruck au testat mai multe mostre de sânge de la supravieţuitori nevaccinaţi ai tulpinii Delta în faţa Omicron şi au măsurat nivelul de anticorpi. Doar una dintre cele şapte mostre folosite în cadrul testelor de laborator a produs suficiente proteine capabile să lupte cu infecţia şi să neutralizeze tulpina Omicron.

Autorii studiului au concluzionat că, foarte probabil, trecerea prin boală nu oferă protecţie în faţa infectării cu noua tulpină, extrem de contagioasă. Totuşi, vestea bună este că riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 este mai mic.

Până acum existau date potrivit cărora trecerea prin Covid-19 îţi oferă imunitate timp de şase luni, însă nu şi în cazul noii tulpini sud-africane. Testele de laborator au indicat că anticorpii dobândiţi în urma îmbolnăvirii nu recunosc Omicron ca pe o ameninţare, numeroasele mutaţii dezvoltatate acţionând ca un camuflaj.

Nici cei care au făcut deja două doze de AstraZeneca nu sunt protejaţi în faţa Omicron; niciuna dintre mostrele de sânge "vaccinate" cu serul Oxford nu a dezvoltat suficienţi anticorpi pentru a învinge Omicron.

Cine se bucură de super imunitate în faţa Omicron

În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au reuşit să stabliească faptul că, dacă o persoană nevaccinată care a fost infectată cu tulpina Delta se vaccinează împotriva COVID-19, ea dobândeşte o super imunitate în raport cu Omicron, nu doar în privinţa îmbolnăvirii, ci şi a infectării.

Testele au fost făcute şi pentru a stabili eficienţa celorlalte vaccinuri. Subiecţii vaccinaţi cu două doze Pfizer au şanse mai mari să aibă anticorpi pentru Omicron; nouă din 20 de mostre testate aveau anticorpii necesari pentru a anihila tulpina Omicron înainte ca boala să se instaleze. În cazul schemei de vaccinare cu două doze de Moderna, doar una din 10 mostre a avut anticorpi pentru Omicron.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat cu mostre de sânge prelevat de la persoane care au avut COVID-19 şi care ulterior s-au vaccinat; cinci din 10 mostre, adica 50%, au căpătat super imunitate în faţa COVID-19. Cifrele arată o eficienţă de aproape patru ori mai mare decât cea a unei combinaţii de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca. 

Şi mostrele prelevate de la cinci persoane care au făcut întâi vaccinul, apoi Covid-19 au avut un raspuns imun în faţa Omicron de două ori mai bun decât ar fi avut vaccinurile singure.

Studiul, deşi mic, oferă informaţii importante pentru tot ce înseamnă cercetarea efectelor COVID-19 şi ale noii sale tulpini asupra omului, spune prof. Lawrence Young, microbiolog la Universtaea din Warwick: "Se confirmă lucruri descoperite deja de alţi cercetători şi pune accent pe proprietăţile imuno-evazive ale variantei Omicron. Este periculos să extrapolăm ceea ce înseamnă aceste date pentru protejarea indivizilor vaccinaţi, însă fără îndoială putem concluziona că doza booster este foarte importantă, putând asigura acea super imunitate dobândită de subiecţii studiului".

vezi emisiunile doctor de bine

Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală....
Medicii ORL avertizează că infecțiile recurente pot afecta auzul. Cum se întâmplă...
Cum poți mânca orice, pe săturate, fără să-ți faci rău de sărbători. Micile...
(P) Importanța monitorizării calității somnului. Dr. Bogdan Pascu
Anorexia, o boală foarte periculoasă în rândul tinerilor. Cum se poate trata....
Ce sunt virozele respiratorii la copii și de ce nu sunt recomandate medicamentele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies