Cine are protecție 90% în fața SARS-CoV-2 mai bine de un an - STUDIU


Cercetătorii au ajuns la o concluzie interesantă în lupta pentru înțelegerea luptei pe care omenirea o poartă de aproape doi ani cu coronavirusul SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia COVID-19. O categorie de oameni se poate „lăuda” cu o protecție de 90% în fața teribilului virus.


Un studiu guvernamental realizat în Marea Britanie a scos la iveală faptul că persoanele vaccinate cu doză dublă împotriva SARS-CoV-2, dar care au trecut și prin boală înainte de vaccinare se pot considera 90% în siguranță mai mult de un an. Cercetarea arată că vaccinurile administrate post-COVID-19 reduc „semnificativ” numărul de cazuri simptomatice saau asimptomatice.

Protecția în aceste cazuri este mai mare decât la persoanele imunizate doar ca urmare a trecerii prin boală. Datele furnizate de cercetători demonteayă spusele unui specialist din cadrul NHS, medicul anestezist Steve James, care susține că vaccinarea este absolut inutilă în cazul persoanelor care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2.

Studiul, realizat pe baza raportarilor efectuate de 35.000 de angajați din sistemul medical arată că pacienții nevaccinați care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au dezvoltat o imunitate de 85%, pentru o perioada de 3, până la 9 luni, care a scăzut, însă, la 73% la 15 luni după infectare. 

În schimb, cei care au efectuat schema completă de vaccinare după ce fuseseră infectați cu 3, până la 9 luni înainte au dobândit o imunitate de 91%, care la 15 luni după trecerea prin boală a scăzut cu un singur procent.

Dr. Susan Hopkins, coordonatoarea studiului, a făcut publice aceste cifre după ce colegul său, dr. Steve James, i-a transmis ministrului britanic al Sănătății, Sajid Javid, că „știința nu este suficient de puternică” pentru a garanta necesitatea vaccinurilor obligatorii pentru lucrătorii sanitari din prima linie, în condițiile în care el însuși a căpătat imunitate post-infectare.

Colegiul Regal de Anesteziști și Facultatea de Medicină de Terapie Intensivă au intervenit în polemică și i-a încurajat pe cei din rândul personalului medical să se vaccineze chiar și dacă au fost infectați la un moment dat cu COVID-19.

„Majoritatea copleșitoare a membrilor noștri s-au vaccinat indiferent dacă au fost infectați anterior, în conformitate cu dovezile științifice existente. Trebuie să ascultăm și să recunoaștem preocuparea acelor lucratori din sănătate care au ales să nu se vaccineze până în prezent și să ne asigurăm că se simt sprijiniți să ia cea mai bună decizie pentru pacienți, familii și pentru ei înșiși”, se arată într-un comunicat al celor două entități.

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies