Cancerul și misterul microbilor care trăiesc în interiorul tumorilor


Corpurile noastre sunt habitate pentru alte forme de viață. Intestinul, gura, nasul și pielea adăpostesc diverse comunități de microbi care pot fi bune sau rele pentru sănătatea noastră.


Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii de știință au găsit microbi într-un loc mai surprinzător: tumorile.

Ne gândim la tumori ca la niște simple mase de celule care nu funcționează bine și care cresc necontrolat. De fapt, acestea sunt comunități de mai multe tipuri de celule diferite, ceea ce explică în parte dificultatea de a le ataca fără a afecta țesutul sănătos.

Dar tumorile adăpostesc, de asemenea, o colecție de celule de la alte forme de viață: bacterii și ciuperci. Unele se dezvoltă în mediul din jurul tumorii, în timp ce altele trăiesc în interiorul celulelor canceroase.

Cu toate acestea, până de curând, nu s-a înțeles clar ce rol joacă microbii în tumori.

În prezent, oamenii de știință încep să descopere dacă aceste microorganisme sunt complici care ajută celulele canceroase să crească sau pur și simplu spectatori prinși în tumoare.

Răspunsurile ar putea oferi noi abordări pentru tratarea și prevenirea cancerului.

Bacterii care protejează tumorile

Într-un studiu din 2017, Ravid Straussman, biolog oncolog la Institutul de Științe Weizmann din Rehovot, Israel, a arătat împreună cu echipa sa că unele bacterii care trăiesc în interiorul cancerului pancreatic pot proteja tumorile prin dezactivarea unui medicament chimioterapic obișnuit.

Aceștia au descoperit că un anumit tip de bacterii, cunoscute sub numele de Gammaproteobacteria, ar putea descompune gemcitabina, un medicament utilizat pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv a celor care se găsesc în vezica urinară, sân și pancreas. Acest lucru ajută tumorile să devină rezistente la acest medicament.

Când echipa a injectat bacteriile în șoareci cu cancer de colon, tumorile au devenit, de asemenea, rezistente la medicament. Dar când cercetătorii au administrat șoarecilor un antibiotic împreună cu medicamentul de chimioterapie, rezistența a dispărut.

În plus față de aceste constatări, o cercetare publicată în 2019 de o echipă de la Universitatea Tohoku din Japonia a analizat retrospectiv pacienții cu tumori avansate care au fost tratați cu un medicament de chimioterapie și cei care au primit un antibiotic în plus față de chimioterapie, în încercarea de a preveni sau de a trata o infecție existentă.

Aceștia au constatat că pacienții care au primit un antibiotic au răspuns mai bine la tratament.

Deși studiul nu a examinat cantitatea de bacterii prezente în țesutul canceros al acestor pacienți, cercetătorii au speculat că antibioticele ar fi putut ucide bacteriile asociate cu tumorile și ar fi putut interfera cu tratamentul împotriva cancerului.

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies