Cercetătorii au analizat modul în care 76 de persoane au răspuns la stres după o îmbrățișare din partea unui partener romantic, într-un studiu publicat recent în revista PLOS One. Femeile care au apucat să-și îmbrățișeze partenerul semnificativ au prezentat o scădere a producției de cortizol - un hormon al stresului - în comparație cu cele care nu au făcut-o.
Cortizolul poate avea un impact asupra amintirii memoriei, ceea ce ar putea face ca sarcina stresantă care urmează să fie și mai dificilă, a declarat autorul principal al studiului, Julian Packheiser, cercetător postdoctoral la Institutul de Neuroștiințe din Olanda.
Bărbații nu par să aibă același beneficiu, potrivit studiului.
Afecțiunea cu cineva pe care îl iubești eliberează un neurotransmițător numit oxitocină, adesea numit "hormonul iubirii", care reduce nivelul de cortizol. Acest răspuns, asociat cu sprijinul social, amortizează stresul, potrivit studiului.
Și alte studii au analizat beneficiile unui contact mai lung, cum ar fi un masaj, asupra răspunsurilor fizice la stres din partea sistemului endocrin, care reglează eliberarea de hormoni, și a sistemului nervos simpatic, care determină răspunsul rapid al organismului la situațiile stresante, de tipul "luptă sau fugi". Dar această cercetare oferă dovezi științifice ale unei opțiuni mai imediat satisfăcătoare.
Un masaj nu este întotdeauna fezabil. "O îmbrățișare, pe de altă parte, este aplicată rapid și poate ajuta astfel la tamponarea împotriva factorilor de stres viitor", a mai spus medicul.