Ești o persoană nocturnă, de tip "bufniță"? Experții italieni îți arată la ce riscuri te expui!


Deși somnul are un rol cheie în funcționarea fizică și psihică a omului, nu mulți se pot bucura natural de un somn liniștit și revigorant.


Somnul are un impact semnificativ asupra funcției creierului, de aceea, dacă nu dormim suficient sau nu avem un somn odihnitor, va fi foarte greu să ne concentrăm asupra activităților de peste zi și să ne adaptăm situațiilor.

Obiceiurile asociate somnului sunt diferite de la om la om. Există persoane matinale și indivizi nocturi. Aceștia din urmă însă sunt supuși mai multor riscuri. Un studiu italian despre calitatea somnului demonstrează că persoanele nocturne sunt mai predispuse la stres şi la comportamente riscante.

Potrivit datelor unei cercetări realizate la Universitatea din Pisa, Italia, persoanele nocturne, active până la ore târzii, răspund mai puţin bine la stres şi prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta comportamente riscante precum fumatul şi consumul de alcool, comparativ cu cele matinale, care se trezesc devreme.

Oameni de tip ‘bufniţe’ sau ‘ciocârlii’

Potrivit cercetării, cei care sunt mai activi noaptea, stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi dimineaţa pot fi definiţi drept 'bufniţe', iar cei care tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei, poartă numele de 'ciocârlii".

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele nocturne (bufnițele) au o capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice sau stresante, cum ar fi doliu sau divorţ, răspunsurile lor ducând uneori la comportamente riscante, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, comparativ cu aşa-numitele 'ciocârlii ".

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies