Un atac de cord are loc când fluxul sângelui către arterele coronare este blocat. Astfel inima nu primește sânge și oxigen. Fluxul sângelui ar trebui recuperat cât mai repede posibil, în caz contrar mușchiul inimii începe să moară.
Printre factorii de risc pentru atacurile de cord se numără hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, colesterolul ridicat, poluarea aerului și fumatul. Aproximativ șapte din 10 pacienți supraviețuiesc, dar mulți suferă leziuni pe termen lung ale mușchiului cardiac, ceea ce duce la insuficiență cardiacă.
Specialiștii spun că atacurile de cord mortale, care apar atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată, au mai mare probabilitate de a se produce lunea decât în orice altă zi a săptămânii din cauza relaxării din weekend.
Potrivit The Times, oamenii de știință care au analizat 10.528 de pacienți internați în spitale din insula Irlanda cu un atac de cord grav, pe o perioadă de cinci ani, au constatat că rata a fost cu 13% mai mare în zilele de luni. Iată explicația cercertătorilor de la Belfast Health and Social Care Trust!
Care este motivul?
Se crede că ciclul natural de somn-veghe al organismului sau ritmul circadian este perturbat în weekend. De obicei, la sfârșitul săptămânii, oamenii stau treji până târziu sau se răsfață cu o noapte de odihnă. Prin urmare, atunci când se întorc la obișnuita lor alarmă de luni dimineața devreme, se înregistrează niveluri mai ridicate de inflamații și hormoni de stres care pot declanșa atacuri de cord.
"Acest studiu contribuie la dovezile privind momentul în care se produc atacurile de cord deosebit de grave, dar acum trebuie să aflăm ce anume face ca anumite zile ale săptămânii să fie mai probabile. Făcând acest lucru ar putea ajuta medicii să înțeleagă mai bine această afecțiune mortală”, a declarat profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation.
Simptomele infarctului
Simptomele unui atac de cord pot fi individuale. Sunt diferite la bărbat (durere în piept, severă, puternică) și la femeie (disconfort, respirații scurte, greață, vomă). Totuși, cele mai comune simptome de avertizare ale atacului de cord pentru femei și bărbați sunt:
1. durere în piept sau disconfort. Apare de obicei în centrul sau în partea stângă a pieptului; poate apărea, dispărea și reveni. Senzația poate fi descrisă ca o senzație de presiune, stoarcere, plenitudine, durere, chiar arsuri la stomac și indigestie.
2. disconfort în partea superioară a corpului. Puteți simți durere sau disconfort la una sau ambele mâini, în spate, umeri, gât, falcă sau partea superioară a stomacului (deasupra buricului).
3. respirații scurte. Acesta poate fi singurul simptom, sau poate apărea înaintea sau cu durerea în piept și disconfortului. Poate să apară când vă odihniți sau când aveți o activitate fizică ușoară.
4 transpirație rece bruscă
5. senzația neobișnuită de oboseală chiar și pentru zile (la femei)
6. confuzie sau amețeală bruscă
Foto Imago