Efectul grav al alimentelor ultraprocesate: favorizează atacul de cord sau AVC-ul. Cât de "mortală" e dieta noastră 


În zilele noastre, alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dietă, iar ele ne pun sănătatea în pericol. Mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.


Consumul global de produse puternic procesate, cum ar fi cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase, preparate gata făcute și fast-food a crescut în ultimii ani. Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producției. Sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. De cele mai multe ori, alimentele sunt sărace în fibre și lipsite de nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau puțin procesate, precum fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea făcută în casă.

Două studii recente arată cât de nocive sunt alimentele ultraprocesate. Ele ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale.

Rezultatele sunt cu adevărat îngrijorătoare: un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral, obezitate, diabet, cancer.

Rezultatele studiilor

Cercetătoarea Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani. Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală. În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.

În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies