Vaccinul anti-HPV se va face gratuit și băieților. Femeile sub 45 de ani îl primesc la jumătate de preț


Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Vaccinul HPV este preventiv, el neavând efect terapeutic asupra infecţiilor HPV curente sau a leziunilor deja existente.


Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor. Femeile sub vârsta de 45 de ani vor putea achiziționa vaccinul compensat 50%.

"Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare.

Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare.

Interes foarte mare există", a afirmat ministrul la conferinţa "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii", organizată de DC News Media Group.

În acest moment, în farmaciile de la noi o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

Când se face vaccinarea anti-HPV și în ce constă

Momentul ideal de administrare şi eficienţa maximă a vaccinării sunt înainte de debutul vieţii sexuale, adică înainte de posibila infectare cu unul din tipurile de virus conţinute de vaccin. Vârsta optimă recomandată este de 11-12 ani, iar cea minimă de 9 ani.

Indicația principală este pentru adolescente şi femei tinere, active sexual, sub vârsta de 26 ani. Există studii care arată că vaccinul este eficient și după această vârstă.

Vaccinul este recomandat și băieților și bărbaților între 9 și 26 ani, pentru prevenția cancerului și precancerului anal și a condilomatozei ano-genitale.

Vaccinarea HPV se realizează pe parcursul unei perioade de 6 luni, prin administrarea intramusculară (de obicei în braţ, în muşchiul deltoid) a 3 doze identice de vaccin, de 0,5 ml fiecare. Intervalul dintre doze este specific fiecărui tip de vaccin

Studiile privind siguranța vaccinului descriu în majoritate reacții adverse locale la locul injectării. (durere, umflătură, înroşire locală) şi generale în 2,3% din cazuri (febră, grață, durere de cap, stare tranzitorie de leșin).

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies