Vaccinul anti-HPV este acum disponibil la medicii de familie şi la Direcţiile de Sănătate Publică


Ministerul Sănătăţii anunţă că, la data de 30 iunie, erau disponibile în cabinetele medicilor de familie şi în stocul direcţiilor de sănătate publică 56.841 doze de vaccin împotriva HPV.


În primele 6 luni ale acestui an, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii.

Două doze pentru persoanele până în 14 ani

Ministerul precizează că pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depăşesc această vârstă câte trei doze.

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită şi se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie un număr de 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti-HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 - 14 ani şi 13.665 solicitări la vaccinarea anti-HPV pentru fetele între 15-18 ani), conform Raportului privind vaccinarea anti - HPV realizat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Despre HPV

Vaccinarea anti - HPV previne infecția cu HPV, care este considerată cea mai frecventă cauză în apariția cancerului de col uterin.

HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini, fiind descoperite până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare, respectiv tipurile 16 și 18.

Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent. Sunt doua modalități de a preveni cancerul de col uterin: vaccinarea anti-HPV și testarea periodica cu Testul Babeș-Papanicolau.

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies