De vină sunt mai ales particulele PM 2,5, cum sunt numite acele particulele foarte mici rezultate din arderea combustibililor. Astfel expunerea la PM 2,5 ne erodează simțurile.
Oamenii din orașe au un miros mai slab
Un studiu făcut în Mexic a folosit arome puternice de cafea și portocale pentru a arăta că locuitorii din capitala țării, care se luptă cu poluarea aerului, aveau un simț al mirosului mai slab decât cei din zonele rurale ale țării.
Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL, a explicat într-o intervenție tv, care este legătura dintre poluare și simțul mirosului:
„Ce trebuie să știm este că mecanismul mirosului este strâns legat de aerul în care noi trăim. În tavanul fosei nazale întotdeauna există terminații nervoase care sunt responsabile de producerea mirosului. Practic, ele vin prin intermediul nărilor, în contact cu particulele de miros pe care noi le inspirăm. Ele transformă informația pe care o primesc, în impuls nervos care merge mai departe la nivelul creierului, care interpretează mirosul pe care noi îl simțim. Atunci, în funcție de calitatea aerului și de mirosurile și de particulele pe care noi le inspirăm din aerul înconjurător, vom căpăta senzația de miros”, a explicat medicul.
Cât de des trebuie să facem teste pentru a vedea dacă ne-am pierdut din simțul mirosului?
„Nu cred ca trebuie sa ne testăm în mod obsesiv. Cred că trebuie să ne dăm seama dacă mirosul nostru nu mai este la fel de bun cum a fost la un moment dat. Atunci trebuie să mergem la medic”, a spus Răzvan Hainăroșie.
Pierderea mirosului din cauza COVID
Mulți oameni au experimentat pierderea mirosului din cauza COVID, dar majoritatea și l-au recăpătat.: „Din păcate au fost persoane care au fost infectate cu virusul SARS-COV2 și au avut nevoie de o perioadă lungă pentru a-și recăpăta mirosul, fie nu și l-au recăpătat niciodată. Acest mecanism a fost studiat intens de cercetători și au existat variante multiple prin care s-a făcut o conexiune între virus și această pierdere a mirosului. Cu toate acestea, acest fenomen nu este pe deplin elucidat”, a mărturisit medicul.
Calitatea aerului din București va fi monitorizată
44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului vor fi instalați în București, la spitale și școli, a anunțat vineri Primăria București. Astfel, se vor identifica mai bine sursele de poluare și se va analiza efectele poluării asupra sănătății.
Scopul acestor senzori, care vor măsura particulele în suspensie (PM10, PM2,5 şi PM1 ) şi dioxidul de azot (NO2), este de a identifica mai bine sursele de poluare şi de a contribui la analiza efectelor poluării asupra sănătăţii cetăţenilor.