Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi.
Potrivit, unei cercetări recente efectuată de Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi la Universitatea din Hasselt, Belgia, poluarea toxică a aerului afectează în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada intrauterină.
Nanoparticulele numite carbon negru, prezente în aerul poluat, ajung la făt încă din perioada intrauterină. Ele au fost identificate în interiorul organelor în curs de dezvoltare ale fătului, inclusiv în ficat, plămâni şi creier.
Studii anterioare au demonstrat că acest carbon negru a fost descoperit în interiorul placentei. Iar acum s-a descoperit că particulele pot pătrunde prin aceasta ajungând în corpul fătului.
Expunerea la poluarea atmosferică în timpul sarcinii şi copilăriei a fost asociată cu copii morţi la naştere, naştere prematură, bebeluşi cu greutate redusă şi tulburări de dezvoltare a creierului, cu consecinţe ce persistă pe tot parcursul vieţii
Carbonul negru este un compus negru al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.
Foto Imago