Descoperire în premieră: particulele toxice din aerul poluat afectează și bebelușii nenăscuți


Poluarea aerului afectează fiecare organ din corpul uman și, de cele mai multe ori, poate fi mortală. Un studiu îngrijorător efectuat în premieră arată că poluarea afectează fătul încă din primul trimestru de sarcină. 


Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi.

Potrivit, unei cercetări recente efectuată de Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi la Universitatea din Hasselt, Belgia, poluarea toxică a aerului afectează în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada intrauterină.

Nanoparticulele numite carbon negru, prezente în aerul poluat, ajung la făt încă din perioada intrauterină. Ele au fost identificate în interiorul organelor în curs de dezvoltare ale fătului, inclusiv în ficat, plămâni şi creier.

Studii anterioare au demonstrat că acest carbon negru a fost descoperit în interiorul placentei. Iar acum s-a descoperit că particulele pot pătrunde prin aceasta ajungând în corpul fătului.

Expunerea la poluarea atmosferică în timpul sarcinii şi copilăriei a fost asociată cu copii morţi la naştere, naştere prematură, bebeluşi cu greutate redusă şi tulburări de dezvoltare a creierului, cu consecinţe ce persistă pe tot parcursul vieţii

Carbonul negru este un compus negru al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies