Serviciile medicale gratuite de care beneficiază românii care nu sunt asigurați


Iată lista serviciilor medicale gratuite de care beneficiază românii care nu plătesc asigurare de sănătate la stat.


Servicii medicale gratuite

Proiectul de lege a intrat în vigoare de la începutul lunii iulie. Statul asigură servicii medicale de bază gratuite şi pentru persoanele care nu au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Este vorba de un „pachet minimal” de consultații, examinări, monitorizări, vaccinări și internări.

Acest pachet cuprinde servicii medicale de bază în domeniile asistenței medicale primare, asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale dentare, consultațiilor de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat.

Tipuri de servicii incluse în pachetul minimal 

  1. consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice,
  2. examinări paraclinice și investigații de laborator,
  3. vaccinări și imunizări,
  4. monitorizarea sarcinii și a lehuziei,
  5. servicii stomatologice profilactice și curative,
  6. internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată,
  7. transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.

În cazul urgențelor medico-chirurgicale, spitalul acordă serviciile medicale având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică.

CNAS anunță mai mulți bani de la stat pentru analize medicale de prevenție și investigații

Conducerea CNAS a anunțat că toate categoriile de vârstă începând cu doi ani vor avea acces, de la 1 iulie, o dată pe an, la servicii și analize medicale de prevenție și investigații. O parte dintre acestea vor avea o valoare peste cea de plafon.

Persoanele de 40 de ani și peste această vârstă se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CNAS, peste valoarea de plafon.

„Toate persoanele de 40 de ani și peste se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu Casa, peste valoarea de plafon. Deci, nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii.

La fel, femeile însărcinate – monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon și biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele șapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigația – analiza de laborator, cât și de înaltă performanță, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reușim să acordăm și să acoperim nevoia de analiză de prevenție pentru celelalte categorii de vârstă”, a explicat șefa serviciului Relații cu Asigurații și Presa al CNAS, Larisa Mezinu.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies