Număr record de cazuri de diabet. Cei cu vârste între 18-39 ani au dreptul la servicii medicale gratuite de prevenție


Creștere alarmantă a numărului de diabetici din România! Depistarea timpurie a bolii se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei.


Numărul pacienţilor diabetici a crescut într-un interval de cinci ani, din 2018 în 2022, cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651, a informat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu într-o postare pe Facebook.

Depistarea timpurie se face prin verificarea glicemiei, iar persoane cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de mai multe servicii medicale de prevenţie.

Servicii medicale gratuite

Andrei Baciu încurajează tinerii să își facă controlul medical preventiv pentru o viață sănătoasă.

Persoanele cu vârsta între 18 şi 39 de ani au dreptul, gratuit, la următoarele servicii medicale de prevenţie: Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total şi LDL colesterol. În plus, de la 1 iulie au fost introduse noi investigaţii medicale: Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe, TGO, TGP, Determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

"Știați că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651? 

Cum combatem aceasta tendință? Prin prevenție! În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei. 

O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală.

Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie.

Dacă tu sau membrii familiei faceți parte din categoria de vârstă 18-39 ani, iată care sunt serviciile medicale de prevenție la care aveți dreptul, gratuit:

 1.   Hemoleucogramă completă
 2.    VSH
 3.    Glicemie
 4.    Colesterol seric total
 5.    LDL colesterol

În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale:

 1.    Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe
 2.    TGO
 3.    TGP
 4.    Determinarea raportului albumină/creatinină urinară

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate:

 1. Senologie imagistică
 2. Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani
 3. VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, vă informăm cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultații, cele mai multe în:

 • București - 959
 • Timiș – 330
 • Iași – 239
 • Arad – 139
 • Constanța – 127

În aceeași perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:

 • 3522 - Glicemie
 • 2563 - Colesterol seric total
 • 2774 - LDL colesterol ( cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia crește riscul de a dezovlta afecțiuni cardiovasculare)"

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies