Semnele că suferi de tulburare afectivă sezonieră (SAD). Care sunt cauzele și la ce să fii atent


SAD este uneori cunoscut sub numele de „ depresie de iarnă”, deoarece simptomele sunt de obicei mai aparente și mai severe în timpul iernii. Tristețea, deznădejdea, letargia: sunt stări ce apar odată cu zilele tot mai scurte ale toamnei și iernii.


Scurtarea zilelor pe timpul iernii și lipsa luminii solare sunt considerate cauze ale apariției depresiei sezoniere (SAD Seasonal Affective Disorder). Alte cauze posibile de apariție a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultăți de reglare a serotoninei. 

Simptomele tipice ale tulburării afective sezoniere includ:

  • dificultăți de concentrare;
  • oboseala și senzație de lipsa de energie;
  • scăderea interesului pentru activitățile zilnice și în special a celor sociale;
  • lipsa dispoziției (depresie, tristețe sau apatie);
  • creșterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrați (precum pâinea sau paștele făinoase);
  • creșterea în greutate;
  • somnolenta;
  • pierderea interesului pentru sex;
  • iritabilitate.

Aceste simptome debutează toamna, ating un maxim pe perioada iernii și dispar de obicei primăvara. 70-80% dintre cei cu tulburare afectiva sezoniera sunt femei, cel mai frecvent în jurul vârstei de 30 de ani.

Potrivit medicul psihiatru Petronela Nechita de la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat e specifică lunii ianuarie şi poate varia în intensitate şi durată.

"Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este favorizată de temperaturile scăzute şi zilele scurte, acestea permiţând o expunere insuficientă la lumină. Cel mai adesea, în această perioadă a anului, plecăm la muncă de acasă pe întuneric şi ne întoarcem tot pe întuneric. Ştim cu toţii că lumina soarelui contribuie la creşterea nivelului serotoninei şi al vitaminei D. Atunci când nu beneficiem suficient de lumina solară, când aceasta este scăzută, apar stările depresive. De aceea, incidenţa depresiei în ţările cu o climă rece este mai ridicată", a explicat medicul psihiatru.

Există modalităţile simple de combatere a stărilor de tristeţe, ce sunt la îndemâna tuturor: exerciţiile fizice regulate, activităţile relaxante, dieta echilibrată, solicitare de sprijin emoţional de la rude sau prieteni, practicarea recunoştinţei, somnul odihnitor, reorganizarea programului zilnic.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies