Se schimbă ora în România, ceasul se dă înapoi. De ce devenim irascibili sau melancolici când trecem la ora de iarnă


România trece la ora de iarnă 2023. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 octombrie, ceasurile se dau înapoi şi ora 4.00 devine ora 3.00.


Se încheie astfel orarul de vară, care a debutat în ultima duminică a lunii martie. Se revine la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale, iar diferenţa faţă de Timpul Universal GMT este din nou de 2 ore.

Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.  Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie.

Trecerea la ora de iarnă modifică starea de spirit

Tot mai mulți români sunt afectați de trecerea la ora de iarnă. Această modificare se resimte la nivel comportamental. Oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Mulți întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, se simt irascibili sau melancolici și au dificultăți în a se concentra.

Odată cu schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă, poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și lumina zilei în scădere.

Cum se explică fenomenul

Psihologul Liliana Luca a explicat pentru agerpres.ro că în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală, putem fi mai melancolici. 

„Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor.

Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară”, spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Pentru a evita problemele apărute când se trece la ora de iarnă, sunt recomandate exercițiul fizic, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies