Semnal de alarmă al medicilor: Antibioticele NU sunt recomandate în virozele necomplicate. Ne pot face mai mult rău


România se află în stare de alertă epidemică din cauza gripei noi, a variantei de covid recent apărute, Kraken, și a virozei care apare la copii- virusul sincițial respirator. 


Medicii trag un semnal de alarmă și spun că virozele și răcelile care nu dau complicații nu trebuie tratate cu antibiotice și nici cu antivirale. Medicaţia antivirală se face numai în baza unei prescripţii medicale. 

Schema de tratament trebuie adaptată fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu este „universal valabilă”, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei, în contextul valului de infecții respiratorii - viroze sezoniere, gripă și COVID-19 - din România.

Folosirea antibioticelor ca tratament în virozele necomplicate nu este recomandată, subliniază medicii de familie . Antibioticele nu sunt o soluție eficientă pentru vindecarea infecțiile virale și, de asemenea, ne pot face foarte mult rău când sunt luate în exces. Românii care au simptome de infecție respiratorie ar trebui să solicite consult medical și să evite automedicația.

Cum să prevenim îmbolnăvirea 

Set de recomandări al Societății Naționale de Medicina Familiei în contextul valului de infecții respiratorii din România:

Este mai uşoară prevenirea, decât tratarea unei boli: "Putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. 

De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile", mai transmit medicii.

În acest an, sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa trei săptămâni faţă de 2015 – 2019, precizează INSP.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies