S-a schimbat sistemul de obţinere a vaccinului antigripal. Ce trebuie să facem ca să-l cumpărăm


De la 1 octombrie, modalitatea de vaccinare împotriva gripei s-a schimbat complet în România. 


Ministerul Sănătății a decis ca vaccinul să fie disponibil doar în farmacii și să fie administrat în baza unei rețete eliberate de medicul de familie. Pe lângă acest aspect, unii pacienți beneficiază de compensare. 

Medicul de familie dr. Daciana Toma, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a explicat cum vor putea pacienţii să intre în posesia vaccinului antigripal sezonier, conform noilor reguli.

Cum intrăm în posesia vaccinului antigripal

Aceştia vor fi nevoiţi să meargă mai întâi la medicul de familie pentru a obţine o reţetă, care poate fi compensată sută la sută, 50 la sută sau necompensată.

„Este foarte important să informăm populaţia asupra modului în care funcţionează lucrurile, cum sunt gândite. E cu totul altceva. Până acum, primeam vaccinul la cabinet, aveam liste de aşteptare cu pacienţii care doreau să se vaccineze şi vaccinam pacienţii prin grupele de risc. Începând cu acest an, de la 1 octombrie a intrat în aplicabilitate, medicul de familie emite o reţetă în baza căreia pacientul intră în posesia vaccinului”, a declarat dr. Daciana Toma, miercuri seară, la Medika TV.

3 variante de rețete pentru vaccinul antigripal

Sunt trei variante de reţete, pe categorii de pacienţi, a explicat medicul.

„Practic sunt 3 variante: pacienţi în grupe de risc, pacienţi cu vârstă până în 19 ani, am pacienţii peste 65 de ani, am pacienţii cu boli cronice şi personalul medical şi auxiliar care intră la compensare sută la sută, deci aceştia pur şi simplu se duc cu reţeta, iau vaccinul din farmacie şi nu plătesc nimic.

Am pacienţii cu vârstă între 45 şi 64 de ani care nu au boli cronice şi atunci această grupă de vârstă beneficiază de compensare 50 la sută şi am pacienţii cu grupa de vârstă 19-44 de ani care nu au boli cronice şi care cumpără la liber vaccinul, dar tot au nevoie de o reţetă simplă, eliberată de medicul de familie. Pentru a intra în posesia vaccinului, te încadrezi în una din cele trei categorii, compensare 50 la sută, compensare sută la sută sau pur şi simplu la liber”, a spus Daciana Toma.

O altă categorie este reprezentată de pacienţii neasiguraţi.

„Mai există şi varianta pacienţilor neasiguraţi, chiar dacă sunt cu boli cronice care beneficiază de pachetul minimal de servicii şi ei nu beneficiază de compensare de vaccin, nu pot să ia reţetă gratuită pentru vaccin”, a precizat Daciana Toma.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies